L ehk Edinburghi kummitused

18:38



Tellisin mõni aeg tagasi Bookdepository lehelt endale paar inglise keelset raamatut. Valiku tegin puhtalt kirjaniku järgi. Victoria Schwab on eesti lugejatele tuntud ehk fantaasiaromaanide "Võlukunsti tumedam pool" ja "Tihenevad varjud" järgi. Sama sarja kolmas raamat ega ka kirjaniku ülejäänud suurepärased raamatud pole kahjuks tõlgitud. Kuna kummitused on mu lemmikud paranormaalsed olendid, siis hakkas mind huvitama Schwabi uus sari, mille avateos kannab pealkirja "City of Ghosts".

Tänapäev, Edinburgh. Cassidy Blake ehk Cass suudab astuda läbi Loori, mis eraldab elavate ja surnute maailma. Tüdruk ei ole seda alati suutnud, vaid omandas võime kui lipsas välja surma haardest. Teda päästis uppumisest kummituspoiss Jacob ning nüüd on nad peaaegu lahutamatud sõbrad. Iroonilisel kombel on Cassidy vanemad kummitusekütid, kes ei tea oma tütre võimetest midagi. Kui nad alustavad uue projektiga ning asuvad juhtima teleshow-d, mis tutvustab kummitavaid paiku üle kogu maailma, sõidab pere esmalt Edinburghi. Vana linn kubiseb tõesti kummitustest ning siin on Loori tõmme palju tugevam, kui kodus Ameerikas. Lisaks kohtab tüdruk üht eriti õelat ja ohtlikku kummitust.


Kuna ma olen viimase aasta jooksul kaks korda Edinburghis käinud, siis oli sündmuspaik mulle tuttav ning väga lihtne oli ette kujutada, millistel tänavatel Cassidy seikles. Külastamata on vaid Mary King's Close, mis mulle küll silma jäi, aga plaanidesse ajaliselt ei mahtunud. Tegu on siis maa-aluse tänavate võrgustikuga, kuhu korraldatakse näitlejatega ekskursioone. Algus, mis linna tutvustab oli seega natuke igav, sest Cassidy tutvub Edinburghiga kui turist ning see kõik oli mulle juba tuttav ning autor väga süvitsi ei läinud. Kui sa linnaga tuttav ei ole, siis kindlasti huvitavam seda osa lugeda. Mulle oleks meeldinud, kui ta legende ja põnevat ajalugu veelgi rohkem oma looga oleks sidunud. Selle asemel kasutas Schwab rohkelt viiteid hoopis Harry Potterile. Kusjuures, sellegipoolest ei tundunud mulle, nagu toimuks sündmused tänapäevas, sest tehnoloogiat kasutatakse minimaalselt ning kohatud kummitused on mitu sajandit vanad.

Raamatu sihtgrupiks on keskmine kooliiga, mistõttu oli "City of Ghosts" viimati loetud raamatutega võrreldes harjumatult lihtne. Hoolimata sellest, et raamatus esinevad kummitused ja juttu on surmast, ei ole see üleliia hirmus. Lugu on väga kerge jälgida, sest puuduvad rabavad pöörded. Sellegipoolest oli see kaasahaarav ja nauditav teos. Teine pool raamatust oli lausa selline, et teda oli raske käest panna. Mulle meeldib veidi noorematele suunatud raamatute puhul, et olulisem on sõprus, mitte keerukad romantilised suhted. Cassidy ja Jacobi jutuajamised olid väga nauditavad. Kõigil oleks taolist kummitusest sõpra vaja!

"City of Ghosts" meenutas mulle väga printsessi päevikute autori Meg Caboti "Vahendaja" sarja - mõlemas on teismeline tüdruk, kes suudab kummitustega suhelda ning kellel on kummitusest meessoost sõber. Eesti keeles ilmus sellest sarjast kahjuks vaid kaks raamatut ja olen pikalt mõelnud, et tahaks ka ülejäänusid lugeda, sest kummitused on põnevad. Ilmselt tuleb mul need ka Bookdepository kaudu hankida. Igatahes olen rõõmus, et nüüd on mul veel teinegi tore sari, kus on kummitustega seiklusi oodata. Ma juba tean, et "City of Ghosts" järg viib Cassi ja Jacobi Pariisi, sest see ootab mul juba riiulis!


Victoria Schwab on 1987. aastal sündinud Ameerika kirjanik. Naine kasutab oma raamatute puhul kavalat nippi: V. E. Schwab pseudonüümi alt avaldab autor täiskasvanutele mõeldud raamatuid ning Victoria Schwab on nimi noortele suunatud teostel. Kirjanikule meeldib kirjutada erinevatele vanusegruppidele ning vahetada žanre, sest tal hakkab kiirelt igav ning pidev vaheldus aitab selle vastu. "City of Ghosts" on naise esimene keskmisele koolieale suunatud teos ning ühtlasi ka esimene raamat, mille tegevus toimub kaasaegses maailmas. Edinburghi sattus Schwab esimest korda 20. eluaastate alguses ning tundis kohe, et tahab kunagi kirjutada raamatu, mis seal aset leiab. Naine omandas seal oma magistrikraadi ning õppis tundma linna sünget ajalugu, avastades, et kõigil on oma kummituslugu. Kõik raamatus esinevad kummitused, peale keskse on päriselt dokumenteeritud lood Edinburghist. Kuna kirjanik enam ise seal ei ela, siis külastas ta kirjutamise vältel linna mitu korda, et vaadata üles sündmuskohti ning täpsustada detaile. Tegelane, kes pole ei elus ega surnud, esines tegelikult juba Schwabi esimeses avaldamata raamatus ning ta tahtis seda elementi uuesti kasutada. Kirjaniku arvates olid lapsed fantaasiarikka õudusjutu jaoks kõige õigem publik, sest neil on eriline kujutlusvõime ning hirm teistsuguste asjade ees kui täiskasvanutel. Kõige raskem osa lastele kirjutamise juures oli tagasi hoida musta huumorit. (allikad: 1, 2, 3)

Varem olen samalt kirjanikult lugenud: 
"City of Ghosts" ühendab kaks mu lemmikut - Edinburghi ja kummitused. Raamat on põnev ning judinaid tekitav, aga mitte liiga jube, sest sihtgrupp on keskmine kooliiga. Lugu on kerge jälgida ning see sobib eriti hästi neile, kes ei armasta rabavaid pöördeid. Soovitan raamatut just oktoobrikuiseks lugemiseks!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND