XLV ehk arhiveeritud

11:58

NB! Ärge unustage mu poolt blogiauhindade jagamisel hääletada. Seda saab teha siin, hyperebaaktiivne on loomulikult raamatublogide kategoorias.


Lugesin üle pika aja üht väga asjalikku fantaasia-noorteromaani "The Archived", mille autoriks Victoria Schwab. Temalt tahan kindlasti veel raamatuid lugeda.

Loo keskmes on 16-aastane tütarlaps Mackenzie, kelle noorem vend mõni aeg tagasi hukkus. Leinaga toime tulemiseks kolib perekond vanasse korteriteks ümber tehtud hotelli, kus ema kavatseb avada kohviku. Kõige raskem on uue eluga kohaneda tütrel, kuna tal on suur saladus. Tema vanaisa pidas rasket ning omapärast ametit ning pühendas selle edasi lapselapsele. Nimelt oli ta Hoidja (Keeper), kes valvab elavate ning surnute maailma piiri. Peale surma talletatakse inimeste mälestusi suures arhiivis, kus igaühele on sahtel tema keha jaoks. Mõnikord ärkavad mälestused (Histories) üles ning sattuvadki kahe maailma vahele käikudesse (Narrows) uitama. Hoidjad peavad nad tagasi arhiivi saatma. Enamasti ärkavad üles noorelt surnud ning nendega probleeme pole. Raskusi tekitavad täiskasvanud, kes kangesti elavate sekka tagasi tahavad ning on valmis ka tapma.
"The Archive" on mitmetahuline, tegeledes fantaasiamaailma ülesehitamise kõrval sügavamalt leinaga. Üks asi on surmaga leppida, teine on teada, et armastatu keha kuskil riiulis alles on. Mackenzie käib tihti venna mälestuse juures istumas ning uuest elust jutustamas.

Põnevust lisab veelgi müsteerium, millele Mackenzie uues elukohas satub, kui näeb mälufragmenti surnud tüdrukust oma korteripõrandal. Neiu asub maja ajalugu uurima ning mattub aina kasvava tööhulga alla. Vana hotelliga seotud käikude piirkonda satub rohkem mälestusi, kui ta vana kodu juurde. Lisaks vajavad abi ka kohvikut renoveerivad vanemad. Välja ilmub ka teine Hoidja, Wes, kes tüdrukule appi asub. 

Mulle väga meeldis, oli põnev ja mõtlemapanev lugemine, kus oli parajalt müstikat, tundeid ja fantaasialendu. Arhiivi olemus jäi küll saladuseks, aga enamik suuri küsimusi said kõik vastuse. Raamatul on ka järg, mis kindlasti loodud maailma mõistmist kergendab. Tegelasi oli parajalt ning nad olid intrigeerivad, niisiis elasin nende tegemistele täiel rinnal kaasa. Suur boonus oli hotell, milles tegevus toimus, sest mulle väga sümpatiseerivad sellised vanad hooned oma saladustega.  Julgen soovitada!


Kalmistupildid on Kummistu kalmistust Hiiumaal, kus sel nädalavahetusel käisin :)

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND