2023 lugemise kokkuvõte

19:08


11. jaanuar ja kõik 2023. aasta raamatumuljed on blogisse jõudnud, nii et on aeg otsad kokku tõmmata. Kui varem olen kasutanud Goodreadsi koostatud statistikat, siis seekord võtsin appi uued arvutioskused, et kokkuvõte kompaktsem tuleks. Oli keskmisest etem lugemisaasta, mil ühe tärni väärilisi teoseid kätte ei sattunudki. Kui sul tekkis küsimus, miks kolm raamatut hindamata jäid, siis ma ei tahtnud Sandersoni kaheköitelistele tellistele poole raamatu pealt hinnet anda. Kui kogu "Stormlight Archives" sari kõrvale jätta, siis lemmikute valimine oli tänavu kuidagi ekstra keeruline.

TOP5:
Viis tärni said mult veel kaks ila tilkuma panevat teost: Carl Mothander "Kulinaarsed vested" ja Stanley Tucci "Maitsed". Muidu domineeris nagu ikka ilukirjandus. Fantaasia poole pealt jäid napilt esiviisikust välja V.E. Schwab "Addie LaRue nähtamatu elu" ja Susanna Clarke "Piranesi". Tugevaid lemmikukandidaate pakkusid ka sarjad Moodne aeg ning Postimehe romaanisari. Krimkadest oli põnevaim Jørn Lier Horst "Juhtum 1569". Aasta jooksul loetud eesti kirjandusest oli lemmik Joel Jans "Ajudraiver" ja suurim üllataja oli Marilyn Jurman "Mul hakkasid päevad: #eionei". Kõige meeldejäävam teos ei kuulunud aga üldse mu lemmikute hulka, selleks oli nõiapõletamine ehk Carlo Gébler "Ravi".

Aasta teises pooles hakkasin üle mitme aasta usinamalt inglise keeles lugema, ühest küljest mõjutas bookstagram. Teisalt tundsin puudust fantaasiakirjandusest ning kui töökaaslane varmalt "Stormlight Archives" sarja laenas, siis möödusidki viimased kuud Sandersoni tähe all. Nendest läbi närimine on kindlasti aasta suurim saavutus.

Kirjanikud, kelle sel aastal avastasin ja ka edaspidi tahan lugeda: Liz Moore, Emily St. John Mandel, Rosa Liksom, Alice Feeney, Yōko Ogawa, Elle Kennedy.

Eelmisen aastal lubasin teha temaatiline lugemiskuu. Kui see mul novembris meenus, siis mõtlesin, et linnuke sai kirja süngevõitu oktoobriga, aga nüüd kokkuvõtet tehes meenus, et lugesin ju veebruaris ainult eesti autorite teoseid. Lubadus täidetud! Minu selle aasta lubadus on ette võtta mõni fantaasiasari, mida kaua lugeda olen tahtnud. Riiulis ootavad. näiteks Joe Abercrombie "The First Law" triloogia, Trudi Canavni "Age of Five" triloogia ja Robert Jordani "Wheel of Time" esimesed osad. Lisaks kogusin Instagramis 12 soovitust, mida aasta jooksul läbi lugeda ja vean viiendat aastat eest oma #kikael2024 lugemise väljakutset.

Aitäh sulle, armas lugeja! Aitäh, raamatumudijate ühtehoidev kamp! Tahaksin tänada ka kõiki kirjastusi, kirjastajaid ja kirjanikke, kes mulle lahkelt enda raamatuid lugemiseks on pakkunud! AITÄH!

Kõigi 2023. aastal loetud raamatud, alates viimasena lõpetatud teosest:















You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND