XIX ehk uimastisõltuvusest ja õelikkust hoolest

19:19


Liz Moore "Pikk ergas jõgi" on lugu õdedest, kellest üks on politseinik ja teine on narkosõltlane, kes müüb Philadelphia tänavatel oma keha. Ma ei teagi, kumb võttis kauem aega, kas see, kui raamat riiulis lugemist ootas või see, kaua blogipostitus valmis. Napp kommentaar raamatukaanel ütleb juba kõik ära: "Võimas."

21. sajand, Kensingtoni linnaosa, Philadelphia. Mickey võiks vabalt olla uurija, mitte patrullpolitseinik, aga see tähendaks, et ta ei saaks oma nooremal õel silma peal hoida. Naine teab kõiki tänavanurki, kus Kacey mehi landib, et oma uimastisõltuvust toita. Suur osa piirkonna väljakutsetest on seotud üledoosidega ning iga kord kardab Mickey eest tuttavat nägu leida. Ta on end alati vastutavana tundnud, kuna õed kasvasid pärast isa jalgalaskmist ning ema üledoosi vanaema käe all. Kui linnaosas  ilmuvad jadamisi välja surnud tänavatüdrukud, on Mickey veendunud, et tegutseb sarimõrvar, ning muutub aina murelikumaks, sest ta ei ole juba pikemat aega Kaceyt näinud. Kartes halvimat, asub ta asja omal käel uurima, mis ohustab naise suhteid nii ülemuste, parima sõbra kui ka tema 4-aastase poja isaga, kellega ta niigi läbi ei saa.


"Pikk ergas jõgi" on liigutav romaan, mis kõneleb nii ühe perekonna isiklikest muredest kui ka ühiskonnas laiemalt lokkavatest probleemidest. Kahe õe kõrval on kolmandaks peategelaseks Kensington, Philadelphia linnaosa, kus elu ei ole meelakkumine. Lagunenud hoonete, narkootikumide küüsis elanike ja räämas tänavate kirjeldused on mõjusad. Keskkond teeb kõike muud kui hellitab. Ühesõnaga see ei ole paik, mida heldimusega meenutada, vaid koht, kust tuleb välja rabeleda.

Kogu lugu joonistub välja Mickey pilgu läbi. Õde otsides hargnevad tema ees lahti kaks müsteeriumi - kuhu Kacey kadus ning kes mõrvab prostituute. Küsimustele vastuseid otsides satub naine muidugi saladuste otsa, mis ei taha avastamist. Kuigi raamat sisaldab põnevikele omaseid paljastusi ning krimiloo uurimist, peitub selles nii palju rohkem, kui tunne, mida pakub müsteeriumi lahendamine. Põiked minevikku annavad aimu, miks õdede eluteed on kujunenud nii erinevateks, et vanem teenib leiba politseinikuna, noorem oma keha müües. Sellised mitmetahulised perekonnalood on täpselt minu tassike teed ja "Pikk ergas jõgi" pakkus maksimumemotsioone.

Aitäh, Rahva Raamatu kirjastus, raamatu eest!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND