LIII & LIV ehk kuus ohtlikku noort

16:04


Leigh Bardugo duoloogia "Vareste kuus" ja "Kõver kuningriik" jäi mulle ammu silma oma heade hinnangutega. Jõudsin õnneks ära oodata, kuni mõlemad osad riiulis lugemist ootasid, sest peale esimese lõpetamist oli kohe vaja teise kallale asuda. Olin varem lugenud sama autori Grisha-triloogiat, kuid see mulle erilist muljet ei jätnud. 

Nüüdseks on selge, et selle aasta lugemise väljakutse jääb minu poolt kahjuks täitmata, aga paar teemat jõuab vast veel lugeda. "Vareste kuus" täidab ilusti selle: 3. Raamat, mille kaanele on kirjutatud "...bestseller".


Ketterdam ja Fjerda. Kaz Brekkerile pakutakse tööotsa, mille tasu lubaks tal teoks teha kõik unistused. Ülesanne ise on enesetapjalik: tuleb tungida vallutamatusse Jäälinnusesse ning päästa šuu teadlane Bo Yul-Bajur, ainuke, kes suudab valmistada uut supernarkootikumi. Üksi ta seda ei suudaks, kuid Kaz teab, kust leida endale sobiv meeskond. Nooruk ise on sagulaste jõugu kurikuulus liige, meistervaras, keda iseloomustab halastamatus. Ineji tuntakse kui mardust, kes tunneb end kodusemalt Ketterdami katustel kui tänavatel. Neiu kogub Kazi jaoks saladusi ning ei karda kasutada oma pühakute järgi nimetatud nuge. Jesper on täpsuslaskur, kes on tänu oma hasartmängude sõltuvusele pidevas rahahädas. Grišavõimetega Nina suudab manipuleerida inimkehaga. Matthias on fjerdalane, pealegi endine drüskell - nõiakütt, kes tunneb linnust läbi ja lõhki. Wylan on kaubanduskoja võsuke, keda võiks pidada pelgalt pantvangiks, kuid nooruk suudab valmistada päris korralikke lõhkeseadeldisi. Koos töötades on nad võitmatud, kuid enne tuleb üle saada lahkarvamustest ning vanast vihavaenust.

Mitmetes fantaasiaromaanides on üks tegelane, "valitu", kes midagi suurt korda saadab, olles kadunud troonipärija või lihtsalt saatuse poolt määratu. "Vareste kuus" jutustab sootuks teistsuguse loo. Raamat hakkas mulle kiirelt meeldima, sest tegelastepagas on ebatavaline, kirju ja huvitav. Retkele suunduv kuuik on kõike muud kui kangelased. Nad on vargad, põgenikud ja kõrilõikajad, keda ajendab isiklik kasu, mitte üllad eesmärgid. Ometi saavad nad hoolimata kõigist puudustest kiirelt sümpaatseks. Igal tegelasel on oma lugu rääkida. Minu lemmik oli Inej.

Maailm, milles tegevus toimub, meenutab veidi meie oma. Seal puuduvad haldjad, lohed ja ükssarvikud, aga on olemas püssirohi ning võluvõimed. Viimased ei ole siiski üldlevinud ning erinevad riigid suhtuvad nende omanikesse erinevalt. On riike, kes kasutavad grišasid (nii nimetatakse nõidu) oma hüvanguks, aga leidub ka paiku, kus inimese võimete ilmsikstulek saadab ta surma.

Raamat oli mõnusalt tempokas ning haripunktile lähenedes kruditakse tuure veelgi juurde. Eriti nautisin närvikõdi, mis kaasnes sissetungiga kindlusesse, sest algne plaan muidugi ei suju. Tegelased võtavad palju riske ja lugu on ärevust täis. Kartsin oma lemmikute saatuse pärast, kuid üllatavad loopöörded aina tulid ja nad suutsid korduvalt ebasoodsad olud enda kasuks pöörata. 


Ketterdam. Kuuik on tagasi kodulinnas, kuid neid on tüssatud ning lubatud tasu jääb saamata. Selle asemel peavad nad võitma tagasi oma positsiooni Tündris, kavandama nii järjekordse päästemissiooni kui ka kättemaksu. Nende trumbiks on Jäälinnusest kaasa toodud isik, kes ainsana maailmas oskab valmistada ülivõimast narkootikumi. Kuuldused on levinud naaberriikidesse, mistõttu Ketterdami on kogunenud saadikud kogu maailmast, kes ihaldavad retsepti, mis nende grišad võitmatuks teeks. Vaenlasi on palju, neid jahib koguni terve linn, ja liitlasi vähe. Olukord vajab salakavalaid plaane, mis õnneks on Kazi tugevaks küljeks.

Teine osa on veidi laialivalguvam kui esimene, sest puudub selgelt piiritletud lõppsihtmärk. Põnevuse ja ootamatute loopöörete pealt pole kirjanik aga kokku hoidnud ning Kazi plaanid on endiselt nauditavad. Lisaks saavad tegelased veelgi lähedasemaks, nii lugejaga kui ka omavahel. Romaanis on mitu maguskibedat stseeni ja hulganisti pilguheite minevikku. Näiteks selgub, kuidas Wylan sagulaste sekka sattus. Minu emotsionaalset kaasatust tõestab juba see, et "Kõver kuningriik" on vist ainuke raamat üldse, mis mulle rõõmupisarad silma on toonud.


Leigh Bardugo on sündinud Jeruusalemmas ning kasvanud üles Los Angeleses. Naise esimene romaan "Shadow and Bone" ilmus 2012. aastal. Kirjanik ei tea tavaliselt, kust tema ideed täpselt alguse saavad, kuid "Vareste kuus" on selles suhtes erand. Ta nägi Los Angeleses sõites plakatit filmile "Monuments Men", peaosas George Clooneyga, mis viis naise mõtted "Oceans 11" peale ning seejärel ei saanud ta enam maagiahõngulist suurejoonelist vargust peast. Teine idee, mida autor kaua mõtteis mõlgutanud oli, seisnes nõia ja nõiaküti vahelises armuloos. Tagantjärele tundub Bardugole, et Kazi puue peegeldab autori enda oma. Nimelt kannatab ta kroonilise valu käes. (allikad: 123

"Vareste kuus" on värskendav duoloogia, mille tegelasteks on anti-kangelased, kes kiiresti armsaks saavad. Raamatute fantaasiamaailm on samuti paeluv ning lihtsalt mõistetav. Seiklusi on ohtralt, tempo on kiire ning ootamatuid loopöördeid leidub kuhjaga. Sel aastal loetud raamatutest olid need kindlasti ühed kaasahaaravaimatest. Soovitan kõigile fantaasia ja seikluste armastajatele, kui te ei ole seda veel lugenud, siis peate raamatu kohe kätte võtma!

Aitäh, Pegasus, raamatute eest!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND