XXI ehk kuhu lähevad kadunud tüdrukud

14:51

Minuni jõudis viimaks audioraamatu laenutuskord Courtney Summersi romaanile "Sadie". Arvan, et see on üks neist raamatutest, millele kuulamisformaat paremini sobib, kuna üks raamatu kahest vaatepunktist on podcast. Lisaks on raamatul täielik koosseis ehk seda ei loe vaid üks inimene. Romaani pikkuseks on 7h 57 min.

Ameerika väikelinnad, sealhulgas Cold Creek, Colorado. Lugu algab surnud tüdrukuga. Nimelt leitakse 13-aastane Mattie mõrvatuna. Tema vanem õde Sadie on murtud. Nende narkosõltlasest ema on pildit kadunud ning Sadie elu eesmärk on olnud väikse õe kasvatamine. Tema uueks sihiks saab Mattie mõrvar oma kätega tappa. Ta asub metsikule autoretkele läbi riigi kannustatuna vihast, kättemaksust, leinast ja armastusest oma õe vastu. Raadiotäht West McCray kuuleb kadunud 19-aastasest ning asub Sadie jälgi ajama, seda oma uues podcastis "The Girls" kajastades.


Olin raamatust palju head kuulnud ning ei pidanud pettuma. Väga paljude raamatute puhul jääb mulje, et olen sama lugu juba veidi teises formaadis lugenud, aga "Sadie" oli uudne - noor neiu oma õe mõrvarit jälitamas ning raadiotäht omakorda tema jälgi ajamas. Kadunud tüdruku müsteerium hoidis lugemas. Kuhu ta haihtus? Kas ta saavutas oma eesmärgi? Mulle meeldisid vahelduvad vaatepunktid. Üllatavalt põnev oli Westiga koos kadunud tüdruku jälgi ajada, kuigi Sadie vaatepunktis toimub tegevus 5 kuud varem. Kahe looliini abil terviku kokku panek jääb lugejale ning kõige suurem mõistatus on lõpp.

Alguses ei sümpatiseerinud Sadie mulle. Ma ei saanud temast aru, sest tema taust on minu omast niivõrd erinev. Ma ei kujutaks ettegi, et haaraksin kaasa vedrunoa ning ostaksin auto, et ajada läbi riigi mehe jälgi, kes on tapnud ja valmis seda veel tegema ning lisaks vahetab nimesid nagu madu nahka. Hiljem hakkas tüdruk mulle aga ühe rohkem ja rohkem meeldima. Nautisin Sadie inimlikkust - ta ei olnud ideaalne, tegi vigu, kokutas ja käsi läbi tulest ja veest. Neiu sihikindlust võib lausa hullumiseks pidada. Tõmba käsi lõhki, et pääseda kellegi asjadesse sorima - mõeldud, tehtud! Loo muutis reaalsemaks, et ta sai viga, ei väljunud ohtlikest olukordadest kriimudeta, aga jätkas ikka oma teed. Ma ei mäleta, et üheski loetud noorteromaanis peategelane niivõrd vigasena oleks seigelnud. 

Courtney Summers on sündinud 1986. aastal Kanadas. 14-aastasena tuli ta keskkoolist ära ning jätkas õpinguid iseseisvalt. Ta vanemad olid väga toetavad ning Summersil oli olemas juba visioon, mida ta oma eluga teha tahab. Tema soov oli jutustada lugusid. Naine arvas, et temast saab näitleja, kuni ta kirjutas 18-aastasena oma esimese romaani. Seda küll ei avaldatud, kuid Summers oli leidnud oma kire. Naise debüütromaan "Cracked Up to Be" ilmus 4 aastat hiljem. "Sadie" on kirjaniku kuues romaan, mis on inspireeritud "true crime" žanrist. Ta soovis kirjutada teemal, kuidas inimesed tarbivad naiste ja tüdrukute vastast vägivalda kui meelelahutust. See žanr on pühendunud õiglusele ning tõe otsingutele, aga paneb juurdlema, kui tõepärased on inimeste vaatepunktid, keda enam pole, et enda eest rääkida. Lugu algas podcastist ning Sadie kujunes alles hiljem välja. Kirjanik tõdeb, et raskeim osa oli leida kahe tegelase vaatepunktide vaheline tasakaal, kirjutada nii, et mõlemad oleksid põnevad. (allikad: 12, 3, )

"Sadie" on unikaalne ja meeldejääv lugu, mida soovitan võimalusel kindlasti audioraamatuna tarbida, sest 1) pool raamatust on podcast; 2) selle on sisse lugenud täielik koosseis; 3) üks peategelastest kokutab (ja see on kuulates nii palju mõjuvam kui lugedes). Teos sobib eriti neile, keda paelub "true crime" žanr. Hoiatan, et raamatus esinevad mõrvad, vägivald, seksuaalne väärkohtlemine.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND