XX ehk kuidas oma surnud sõbranna ellu äratada

23:23


Libby äpist saadaval olevaid audioraamatuid sirvides jäi silma intrigeeriva pealkirjaga noorteromaan "Undead Girl Gang", mille autoriks on Lily Anderson. Raamatu pikkus on 8h ja 20min ning selle on sisse lugenud Rebecca Soler.

Tänapäev, Cross Creek. Mila parim sõbranna Riley leitakse uppununa. Politseinikud peavad seda järjekordseks enesetapuks, sest vaevalt nädal tagasi poosid kaks tüdrukut end koos üles. Mila on seevastu veendunud, et Riley mõrvati. Tüdruk tahab tõestada, et tema parim sõbranna ei tapnud end ning otsustab proovida võtab appi maagia, mida nad koos harrastasid. Ta leiab vanast raamatust loitsu, millega surnuid seitsmeks päevaks tagasi tuua. Nõidus õnnestub, kuid Mila saab rohkem kui ta küsis. Nimelt toimetab ta hauast välja ka Daytoni ja Jude'i. Ükski kolmest tüdrukust ei mäleta aga oma surmale eelnenud aega. Neil on vaid nädala jagu aega, et viia lõpuni elus pooleli jäänud asjad ja selgitada välja, kas neid viis hauda enesetapp, õnnetus või mõrv.


Raamat algas põnevalt - kahtlaselt palju surnud teismelisi, wicca maagiat harrastav neiu, loits surnute tagasitoomiseks. Kolm hauast tõusnud tüdrukut ei vastanud aga minu ootustele. Tundsin, et loo kogu potentsiaal jäi kasutamata. Eeldasin rohkem kaost, aga nad olid aga paljas naljanumber. Mind võlus vaid see, kuidas kolmik vaid Mila läheduses inimlik välja nägi. Ainuke stseen, mis vastas minu ootustele, oli Jude'i etteaste nimisõnade nimelistele tüdrukutele. Ka müsteerium, miks tüdrukud surid, jäi nõrgaks, sest sellele ei pööratud piisavalt tähelepanu. Oli palju lobisemist ja limonaadi joomist ning tavalist teismeliste draamat, ainult selle vahega, et teismelised olid zombied. Lisaks häiris mind, kuidas täiskasvanud olid toimuva suhtes täielikus teadmatuses ning mugavalt kodust ära või magamas, kui midagi toimus. 

Raamatu põnevaim osa oli wicca maagia. Ma ei ole sellega eriti kursis, mistõttu huvitas mind, mida erinevad nõidused vajavad. Oli põnev jälgida, kuidas Mila vahendeid kogus ning loitsis. Veel meeldis mulle, kuidas raamat kujutas sõprust ning dünaamikat, mis zombie-tüdrukute vahel tekkis. Tegelastest meeldis mulle kõige rohkem Dayton, sest teda kujutati mitmest küljest. Mulle ei istunud raamatus olev romantika. Tundsin, et rõhk peaks jääma sõprusele ning kalli inimese surmaga toimetulekule. Romaani lõpplahendus üllatas mind ning tundus pigem ebausutav kui šokeeriv.

Lily Anderson on endine raamatukoguhoidja, kes on avaldanud juba 3 raamatut. Ta kasvas üles kodus, kus ei olnud religiooni. Wicca on ainuke usk, mida kirjanik kunagi enda omaks on pidanud.  "Undead Girl Gang" on inspireeritud musta huumoriga filmidest, mida Anderson teismelisena armastas: "Veronica Mars", "The Craft", "Heathers", "Death Becomes Her". Ta ei olnud lugenud taolist raamatut ning tahtis katsetada ise selle kirjutamist. (allikas 1, 2, 3)

"Undead Girl Gang" on segu Wicca maagiast, surnust naasnud teismelistest ning mõrvamüsteeriumist. Minu ootused olid kõrged: lootsin parajalt kaost, rohkelt müsteeriumit ja loitsimist. Need küljed jäid aga nõrgaks. Selle asemel on raamatus teismeliste draamat, sõprust ja ka armumist. Kokkuvõttes oli raamat mõnus meelelahutus, aga uuesti ma teda ei loeks. See noorteromaan sobib neile, kes soovivad lugeda komöödiat, kus juhtuvad koledad asjad... ja zombied!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND