XCII ehk naiivse tüdruku unistus gooti stiilis seiklusest

15:05



Jane Austeni romaan "Northangeri klooster" on mul olemas nii inglise keeles kui ka eesti keeles. Lugemiseni poleks ma aga ilmselt mitme aasta jooksul jõudnud, kui poleks olnud üht sobivat väljakutse punkti: 14. Raamat, mida loetakse mõnes filmis. Abiks oli mul selline veebileht nagu http://booksinmovies.tumblr.com/, kus leidsin, et raamat on lugemisel filmis "The Jane Austen Book Club". Ise ma seda küll näinud ei ole, aga tundub huvitav.

18. sajand, Bath, Inglismaa. Lasterikkast perest pärit 17-aastane Catherine Morland saab võimaluse sõita koos naabruses elavate Allenitega Bathi, kus tüdruk saab nautida seltskonnaelu, käia ballidel ja teatris. Esimesed päevad linnas on küllaltki igavad, kuni Catherine tutvub Mr Tilney'ga, kes talle kohe huvi pakub. Peagi leiab neiu ka sõbranna, kellega aega veeta. Isabella on omakasupüüdlik ja kahepalgeline noor daam, kuid kogemusteta ja naiivne Catherine ei oska temast halba arvata ning satub tüssatud olukorda. Teda päästab küllakutse Tilney'delt, kes elavad Northangeri kloostris. Neiu on väga põnevil, sest ta on suur gooti romaanide austaja ja teab, et vanad kloostrid kubisevad salakäikudest ning lahendamata müsteeriumidest.

Romaan algas muhedalt ning jätkus samas vaimus. Kerge ja naljatlev tekst ajas mind korduvalt naerma ning lugu lausa lendas. Naiivsele peategelasele oli kerge kaasa elada ning loota, et teda ootavad ees need suured seiklused, millest ta unistab. Catherine'i äpardused ja vääritimõistmised ainult lisavad huumorit juurde. Neiu suudab neist aga õppida ning mõistab viimaks, et elus ei ole kõik nagu raamatutes ning iga inimest ei tasu pimesi usaldada.

Ääremärkusena, leidsin raamatust ühe toreda trükivea: muusikapõetaja.

"Northangeri klooster" on satiir Gooti romaanidest, mis sel ajal populaarsed olid. See on tegelikult esimene romaan, mis Jane Austenil kirjastamiseks valmis, kuid ilmus see alles pärast kirjaniku surma. Esialgseks pealkirjaks oli lool "Susan" ning ta müüs selle 10 naela eest kirjastusele, mis otsustas, et ei anna raamatut siiski välja ning autor ei saanud seda ka kohe tagasi. Hiljem, kui Austen oli juba nelja populaarse romaani autor, ostis ta vend käsikirja sama summa eest tagasi. Kirjanik töötles teksti ning muutis seehulgas peategelase nime. Uue pealkirja sai romaan tema vennalt, kes selle pärast õe surma avaldamiseks andis.

"Northangeri klooster" on muhe raamat, mida lugeda, kui on vaja tuju tõsta. Armastasin raamatu naljaviskamist rumalate tüdrukute, vanemate ja kindralite üle. Kangelanna naiivsus ajab tahes-tahtmata muigele. Positiivsuse doos on garanteeritud, soovitan!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND