III ehk kas on mõistlik tundmatu nõbuga kortereid vahetada

18:08

Aasta kolmanda raamatuna haarasin riiulilt lugemiseks Peter Swansoni põneviku "Kõik tema hirmud". Nagu aasta alguses ikka, kui enamik väljakutse teemasid on veel täitmata ja kõiki veel peast ei tea, siis peale lugemist klapitasin teose ka ühe punktiga. Leidsin, et igati paslik on nimelt: 46. Raamat, mille pealkiri algab tähega, mida sinu nimes (eesnimi+perekonnanimi) ei ole. 

Boston. Kate kannatab ärevushäirete all ning ta suudab igas asjas näha midagi jubedat. Kõigeks selleks on minevikus põhjus olemas. Nii on pakkumine vahetada oma Londoni korter kuueks kuuks ära Bostonis elava nõbu Corbiniga, keda ta kunagi näinud ei ole. Keskkonnavahetus võib aidata naisel oma hirmud viimaks seljatada. Ta saab tegeleda kunstiga ja nautida nõbu luksuslikku korterit. Rahu ei jagu aga nii kauakski, et ajavahega ära harjuda, sest kõrvalkorterist leitakse laip. Kate hakkab kahtlustama, kas Corbin ise on ehk mõrvar.


"Kõik tema hirmud" on aeglasemat sorti põnevik, kus hoogsa tegevuse asemel hoiab pinget üleval vaikselt kerkiv saladuste loor. Isegi seda ei pea kaua nuputama, kes naabriplika tappis. Umbes pool raamatut saab küll koos Kate'iga juurelda, kas see oli tema nõbu või mitte. Seejärel tuleb juba mõrvari isik välja, kuid see ei vähenda põnevust, sest "miks ja kuidas" jäävad ikka müsteeriumideks. Vahepeal on põnevust rohkem, kuid on ka korduvat või igavat tegevust. Natuke tüütu oli näiteks lugeda, kuidas Kate end korteris sisse seab, raamatut loeb või kassi paitab.  

Mulle meeldis väga, et lugu jutustati mitmest vaatepunktist ning iga tegelane oli oma nägu. Kuigi peategelane polnud eriti sümpaatne ning tegi minu jaoks kummalisi valikuid, sain ma siiski temast aru ning elasin naisele kaasa. Kate'i hirm ja ärevushood tundusid tõetruud. Õhkkond oli raamatus just nii judinaid tekitav, et kartsin pimedas alumisele korrusele minna. 

Peter Swansoni stiili on võrreldud Hitchcockiga. Ma filmiklassikaga eriti tuttav ei ole, kuid romaani stiil oli teistsugune, kui varasemalt loetud põnevikel ja see meeldis mulle. Swansoni debüüt "The Girl With a Clock For a Heart" ilmus 2015. aastal. Ta oli selleks aastaks juba 10 aastat kirjutamisega tegelenud ning üritanud avaldatud saada. Mehe teine romaan "Mõrva väärt" tõi tuntuse. Kirjutamist alustab Swanson tavaliselt algusest, ähmase ideega lõpust. Ülejäänud lugu sünnib käigu pealt.

"Kõik tema hirmud" on kõhe põnevik, mille trumbiks on selgepiirilised tegelased ja üles kruvitud õhkkond. See on raamat, mille lõpetamisel tahaks voodi alla piiluda. Soovitan neile, kellele meeldivad aeglasemad põnevikud, kus pinge loob tegelaste peas toimuv ning tegevust on pigem vähem! Autori stiil mulle sobis ning loeksin meeleldi ka tema populaarsemat põnevikku "Mõrva väärt", mis samuti juba eestikeelsena olemas on. 


Aitäh, Päikese kirjastus, raamatu eest!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND