I ehk tulevik tundmatul planeedil

16:55

Alustasin aastat ulmelainel. Esimesena sai nimelt loetud Triinu Merese romaan "Lihtsad valikud", mis sai 2017. aasta Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusel 2. koha. Uue aasta lubaduseks oli ju rohkem eesti autoreid lugeda, nii et sellega liigun juba positiivses suunas.


Tulevik, Kiililiiva ja Balfost, Glasgou planeet. Uurija-teadur Gertrud Omara on kaua ajanud taga Lauri Tropcherit, demokraatia eest võitlev mässulise. Kunagi oli mees tema kolleeg sisekaitsebüroos ning ühtlasi ka naise kallim. Omara tunneb end süüdi, et Lauri poolt vahetas ning just seetõttu oli mehe tabamine tema südameasjaks. Planeeti valitsevad aristokraadid tunnustavad Omarat tehtud töö eest, kuid naist ennast valdavad segased tunded. Hoolimata jõledustest, mida Lauri on korda saatnud, üritab ta teda mõista. Kui mees palub Omaralt, et too otsiks üles tema last kandva kallima ning  varjaks teda võimude eest, on naine nõus. Veidi aega hiljem annab ka valitsus politsenikule ülesande Lauri naine leida.

"Lihtsad valikud" on üks korralik ulmeromaan, sest viskab lugeja juba esimesel lehel pea ees tundmatusse vette. Mingit taustainfot maailma kohta ette ei nämmutata ja detailid tuleb ise loo käigus kokku panna. Tavaliselt mulle väga ei istu sellised ulmekad, mille tegevus toimub tulevikus ja tundmatul planeedil, kus on tippklassi tehnoloogia ning käib tempokas tapmine ja tagaajamine, nii et ei saa arugi, kellele tuleks kaasa elada. Selles romaanis oli siiski oma võlu, mis mu tähelepanu köitis. Abiks oli hea keelekasutus ning väga põneva ühiskond, mille Triinu Meres on üles ehitanud. Eriti meeldis mulle, kuidas lõpus on kujutatud Jumala võimu. Mulle oleks meeldinud, kui raamatus oleks lisaks hoogsale tegevusele ning peategelase dilemmadele olnud rohkem ümbruse kirjeldusi, et saada paremini aimu, mis tingimustes inimesed elavad. Veel oleksin tahtnud, kui lugu oleks avanud veidi ka ajaloolist poolt: kuidas ja miks asjad niimoodi on kujunenud. Ühesõnaga, loeksin hea meelega veel lugusid, mille tegevus samas maailmas toimuks.

Ma ei tahtnud, et see oleks nii lihtne, mõtles Omara, verist noakätt endast eemal hoides, ja lülitas veidi hilinenult tera pöidlaga välja, teist pihku Lauri laubalt veel kergitamata. Talle meenus kaamera, ning ta pea vajus enne nägu varjates kumarasse, kui mõistus jaole sai ning sundis ta taas end sirgu ajama.
Ma tahtsin, et see oleks valusam ja raskem – kartsin, aga tahtsin siiski.
Ta pidanuks ju maksma mingit karmi hinda sellise – Gertrud kõhkles sõnavalikul, sest tema mõistus polnud sellega nõus, ent tunded võtsid seekord juhtohjad – reetmise juures?
Uurija otsis endast mingit murdumist ja hingepiinu, ent leidis vaid kerge kurbuse ja kummalise, teravalt näriva häbitunde.
Sellest häbist pääsemise eest Serge Jude teda varem tänaski. Abitu ja teadvusetu mehe tapmine, ilmselt halastav, aga palju ilmselgemalt ka üpris räpane töö.

Gertrud Omara oli väga üksik tegelane ning ei mõjunud mulle eriti sümpaatsena. Ma ei mõistnud tema motiive ega osanud naisele kaasa elada. Tegelastest meeldisid mulle palju rohkem nii Mngoad kui ka Boudicad, kes selgelt oma rida ajasid. Romaanis polnud tegelikult ühtki tegelast kellel läheks hästi. Peategelasel on raskeim aeg elus, Lauri püüti kinni ning piinati jõhkralt, tema armsaim on suures ohus, aristokraadid demokraatide ja lisaks ka planeediväliste jõudude surve all. Õhustik oli raamatus seega parajalt sünge. Lõpplahendus mulle siiski meeldis.

Üks asi ei meeldinud mulle aga selle romaani juures üldse. Nimelt peatükkide puudumine. Raamat ei olnud selline, mida ühe hingetõmbega läbi lugeda. Tegevust oli palju, mistõttu oli vaja pause, et toimuv endale lahti mõtestada ja maailmapilt selgemaks mõelda. Raske oli leida aga kohta, kus lugemine pooleli jätta. 

"Lihtsad valikud" on ulmepõnevik, mille tegevus toimub intrigeerivas tulevikumaailmas. Raamat küll meeldis mulle, kuid oleksin tahtnud veel rohkem teada tundmatust planeedist, ühiskonnast, ajaloost, kultuurist jne. Lisaks igatsesin liigendust, peatükke. Romaanis olid rusutud tegelased suurte dilemmadega, oli võitlust, oli seksi, oli mõtteid ja tundeid. Loeksin hea meelega sellest maailmast veel. 

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND