LXIX ehk kuidas õpetada koerale kvantfüüsikat?

13:47

Kooliaasta algas mul selkorral lugemissoovitusega kvantkeemia õppejõult, sest paksude õpikute vahelt jäi kohe silma Chad Orzel "How to Teach Quantum Physics to Your Dog". Kodumaistelt poeletidelt seda kahjuks saada polnud, nii et tellisin raamatu endale Rahva Raamatu netipoest. Lootsin, et raamat teeb teema huvitavamaks ning saan põhitõed selgeks.



Chad Orzelile meeldib oma koeraga rääkida. Need vestlused ei ole aga tüüpilised, sest tihti jutustab ta kvantfüüsikast. Emmy üritab püüdlikult teemast aru saada ning ta tahaks väga erinevaid teooriad enda kasuks rakendada. Oleks ju tore, kui kvantfüüska aitaks püüda aias kolavaid jäneseid ja oravaid või saada rohkem maiustusi?

"It's your fault that I can't find my bone."
"How is it my fault?"
"You went and measured how fast it's moving, and the position got all uncertain. And now I can't find my bone."

"How to Teach Quantum Physics to Your Dog" oli kahtlemata palju lõbusam käsitlus kui loengumaterjal. Raamatus toodud näited toetavad teema omandamist, kuid päris selgeks kõik ei saanud. Emmy meeldis mulle väga ning tema siirad püüdlused, näiteks kvantfüüsika abil korraga kahelt poolt puud joosta, olid muhedad. Igale vestlusele koeraga järgneb pikem seletus käsitletavast teemast. Arvan, et sellised veidi tobedad näited jäävad hästi meelde ning neid peaks õppeprotsessis rohkem kasutama.

Soovitan raamatut huvilistele, sest see on kindlasti tore vahepala, mis aitab näha asju teise nurga alt ning teha õppeprotsessi lõbusamaks. Kui kvantfüüsika ikka üldse huvi ei paku, siis jääb teos ilmselt igavaks.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND