LXXIII ehk pood, kust saab kõike

16:34

Mul vedas jälle loosiõnnega, sest sain lugemise väljakutse grupist arvustamiseks hiljuti eesti keelde tõlgitud Brad Stone'i "Pood, kust saab kõike. Amazoni ja Jeff Bezose lugu". Kui olin juba veidi lugenud, siis sain järsku aru, et saan selle raamatuga täidetud ka väljakutse punkti: 46. Raamat, mille kaanepildil on raamat. Näete isegi, et kenasti paistab "Kuulsad ja naljakad eestlased" ning papi alt piilub veel teinegi teos.

1994-2013, Seattle. Jeff Bezos töötas Wall Streetil DESCO-nimelises firmas, kui tal hakkas kujunema veebis paikneva superpoe idee. Ta oli olnud juba lapsena särav ning osales andekate laste kooliprogrammis. 1994. aastal lahkus kahekümnendates mees oma tasuvalt töökohalt ning asus esmalt arendama online-raamatupoodi. Nimevariante oli palju, kuid lõpuks otsustas ta Amazon.com-i kasuks, sest maailma suurim jõgi sobis mehe arvates maailma suurima raamatupoega hästi kokku. Firma algusaastatel arvasid paljud, et sel on varsti kriips peal, kuid Bezos viis seda oma kindla sihiga aina edasi, ületades iga raskuse. Mõned arendused küll vahel nurjusid. Mees tahtis, et tema ettevõttes töötaksid vaid parimad ning meelitas sobivaid inimesi tihti teistest firmadest ära. Kasumist polnud looja jaoks esmatähtis, vaid ta panustas klientidele parima võimaliku kogemuse pakkumisel. Teiseks Bezose fookuseks oli poe laiendamine, nii et seal oleks tõesti müügil kõik.


Jeff Bezose lugu on kahtlemata inspireeriv ning julgustab kinni hoidma oma tõekspidamistest. Amazoni looja uskus, et ta teeb õiget asja ning ei lasknud teistel oma arvamust kõigutada. Mees surus läbi kõik oma soovid, kord õnnestudes, siis jälle ebaõnnestudes. Imetlesin tema tahtejõudu ning see oli kindlasti üks põhjustest, miks Amazon lõpuks läbi lõi. Siiski pean nentima, et Bezose ja Amazoni väärtushinnangud ei ühti minu omadega. Mind häiris, kuidas firma oma partnereid terroriseeris, teiste ettevõtetega manipuleeris, neid alla kugistas või muud moodi olematuks tegi. Veel oli mulle vastukarva töö-ennekõige-poliitika, mistõttu ma ise küll seal töötada ei tahaks. Raamatus oli välja toodud ka inimeste läbivool firmast, sest suure töökoorma all murdusid mitmed. 

Enamik raamatust kirjeldas, kuidas mingid tüübid kohtusid mingite tüüpidega ja tegid kokkuleppeid. Seejärel said need tüübid uue projekti või olid ületöötanud ja lahkusid Amazonist. Ühesõnaga, neid erinevaid tegelasi, kes Amazonist läbi käisid, oli jube palju ja ma ei hoolinud ühestki. Ajalooliselt on kõigi võtmeisikute välja toomine muidugi oluline, kuid mulle tekitas see nimede üleküllus vaid segadust. Lisaks raskendas lugemist raamatu ülesehitus, sest jutt ei olnud kronoloogiline, vaid jagatud teemadeks. Mõned sündmused, näiteks tehnoloogiamulli lõhkemine, kordusid ning mulle kohe üldse ei meeldinud pidevad ajahüpped tagasi firma algusaastate juurde, et siis uue nurga alt kõike taas kirjeldada. Lõputute kohtumiste kirjelduste ja tülikate ajahüpete vahel oli õnneks ka humoorikaid vahejuhtumisi ning põnevat infot. Mind huvitas näiteks, kuidas sündis Kindle ja Amazoni logo (seda viimast kahjuks raamatus sees polnudki). Huvitav oli jälgida ka Amazoni mitmeid lahinguid, kuigi firma võimujanu mulle ei meeldinud.

Olen lugenud kindlasti vähe lugusid brändide ülesehitamisest. Välja oskan tuua ainult Nike'i ja Apple'i sünnilood, mis olid inspireerivad ning kasvatasid mu silmis nende väärtust. Amazon brändina on mulle kauge, sest ma pole sellest veebikaubamajast veel midagi tellinud. Ka "Pood, kust saab kõike" ei lähendanud mind ega tõstnud ettevõtte väärtust. Nagu Phil Knighti "Jala jälg" puhul, siis oleksin ka siin tahtnud lugu illustreerivaid pilte. Näiteks huvitas mind, kuidas nägi välja Amazoni veebilehe esmane versioon või, kuidas esimene Kindle. 

Muide, raamatule andis Amazon.com lehel esimese ühetärnise hinnangu Jeff Bezose abikaasa MacKenzie ning seda saab lugeda siit.

"Pood, kust saab kõike. Amazoni ja Jeff Bezose lugu" ei olnud halb raamat, kuid mulle ei istunud Amazoni ja Bezose põhimõtted ning samuti oli igav lugeda lõpututest koosolekutest ning ettevõtte ühel või teisel juhtpositsioonil vahetunud tüüpidest. Lisaks ei meeldinud mulle ülesehitus, mis ei olnud kronoloogiline, mistõttu oli loo jälgimine tülikas.

Aitäh raamatu eest!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND