XXXV ehk kuidas on olla Kreeka jumala poeg

21:38

Rick Riordani fantaasiaromaan "Välguvaras" sai omajagu oodata, et blogipostitus valmiks. Ühelt poolt segas seda lõputöö kirjutamine, teisalt tahtsin veel ka head fotot. Algul plaanisin minna mere äärde, kuid siis jäi mul üle parajalt kuiva jääd, et hoopis seda pildistamisel kasutada. Raamat ise on ka mul päris kaua riiulis oodanud. Ma ei kippunud seda üldse kätte võtma, kuna olen filmi näinud. 

Percy Jackson on 12-aastane poiss, kellel on diagnoositud nii düsleksia kui ka aktiivsus-tähelepanuhäire. Temaga juhtub alatihti imelikke asju ja nii on ta pidanud igal aastal kooli vahetama. Peagi selgub ka põhjus. Nimelt on üks Kreeka mütoloogiast tuntud jumalatest tema isa ning kõik see kuulub pooleverelise elu juurde. Selle asemel, et veeta tavalist suve koos armsa ema ning kohutava kasuisaga, satub Percy poolevereliste laagrisse, mis asub Long Islandi tipus. Ta ei jää ka sinna kuigi kauaks, sest selgub, et varastatud on Zeusi välgunool ning selles süüdistatakse just teda. Poisil ei jää muud üle, kui suunduda noolt otsima.


"Välguvaras" on tore algus lustakale noorematele suunatud fantaasiasarjale. Kahjuks olin ma varem filmi näinud ning seega ei olnud raamatu lugemine enam niivõrd emotsioonikas. Kuigi filmi vaatamisest oli kõvasti aega möödas, tulid lugedes meelde nii mõnedki stseenid. Raamat tundus filmiga võrreldes lapsikum, sest peategelane on ju ometi 12-aastane. Jägmiste osade puhul on aga mul ees õnneks tühi leht ja ma tõesti loodan, et asun varsti ka nende kallale. Kunagi ei või aga teada, millal see aeg kätte jõuab. Õnneks pole Pegasus sarja välja andmisest veel loobunud ja alles hiljaaegu ilmus neljas osa.

Mulle meeldis, kuidas raamat tõi lähemale Kreeka mütoloogia. HeadRead festivalil küsiti ühe kirjaniku käest huvitav küsimus: "Kas me peaksime uute teoste loomise asemel hakkama klassikat tänapäevaseks ümber kirjutama?" Minu vastus oleks, et seda tehaksegi juba väga palju ning Rick Riordani sarjad tunduvad olevat üks headest näidetest. Kuigi ise olen nüüd lugenudki vaid seda üht kõige tuntumat teost, siis tean lisaks, et tal on ka näiteks Põhjala jumalatest pajatav sari "Magnus Chase and the Gods of Asgard".

Rick Riordan on endine õpetaja, kes armastab lastega töötada. Ta loobus õpetamisest, sest koormus läks liiga suureks. Percy Jackson sündis unejutuna tema pojale, kes soovis kuulda juttu Kreeka jumalatest ja kangelastest. Riordan oli kunagi kuuenda klassi õpilastega teinud projekti, kus igaüks sai luua enda pooleverelise - ühe jumala tütre või poja ning andma talle ülesande. Unejutt järgis sarnast rada ning see kõik sai hiljem raamatuna kirja. Riordani õpilased olid esimesed, kes uut raamatut lugeda said. Nad lisasid ka omapoolseid parandusi ning täiustusi enne kui autor selle avaldamiseks välja saatis.

Soovitan seda sarja lastele ja lapsemeelsetele. Lisaks sobib see hästi nooremale koolieale tutvumiseks Kreeka mütoloogiaga.


You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND