LV ehk raamat, mille peategelaseks on JUUKSED

12:05

Sofi Oksaneni "Norma" on paeluv fantaasialugu, mis juhib tähelepanu mustale turule, millest tihti ei räägita. Samuti on see üle pika aja raamat, mis väljakutsesse sobib, kuna on hetkel Rahva Raamatu müügiedetabelis täpselt 10. kohal. 
Usun, et paljud tüdrukud unistavad, et nende juuksed kiiremini kasvaks. Ikka selleks, et siis pikkade lokkidega uhkustada. Norma juuksed kasvavadki tervelt meetri jagu päevas, kuid tema jaoks on see pigem õnnetus kui õnn. Neiu peab oma kiharaid iga päev kärpima, et keegi ei saaks tema saladusest aimu. Lisaks kiirele kasvule on neil muidki maagilisi omadusi, mis elu raskeks muudavad. Tüdrukule on suureks toeks olnud ema, kes ühel päeval rongi ette astub ja sureb. Norma asub uurima, kas see ikka oli enesetapp ning satub tööle juuksurisalongi, kus ka ema ametit pidas. Selguma hakkab veidi ka tema juuste mineviku kohta, kui tüdruk ema videopäevikud leiab. Samal ajal sepitsevad juuksurisalongi omanikud Normaga kurje plaane. Nimelt peavad nad räpast juukse- ja titeäri, mis ulatub üle maailma.

Kes valitseb unistusi, valitseb maailma. Kes valitseb juukseid, valitseb naisi. Kes valitseb naiste paljunemisvõimet, valitseb ka mehi. Kes suudab teha õnnelikuks naised, teeb õnnelikuks ka mehed, ja kes annab juuksed kiilaspäisele või lapse viljatule, on nende kuningas.

Mulle väga meeldis, kuidas süngesse musta turu maailma oli sätitud veidi fantaasiat. Niisama oleks juustega kaubitsemisest igav lugeda olnud, samuti surrogaatlusest. Norma lisas asjale parajalt särtsu juurde. Samuti oli nauditav lugeda müstikast, mis tema maagilisi kiharaid ümbritses, kuid ma ei oska võtta seisukohta, kas oli hea või halb, et nende lõplikku saladust ei selgunudki. Veidi pettusin ka väheses tegevuses, sest midagi eriti hoogsat ei toimunudki.
Kindlasti on "Norma" raamat, mida tasub lugeda, kuna see pöörab tähelepanu olulistele moraaliküsimustele ning juhib tähelepanu mustale kaubandusele, kus raha on kordades tähtsam kui inimesed. Titekaubandus on kindlasti väga aktuaalne teema, kuna nii palju on inimesi, kes sooviks lapsi, aga ise neid ei saa. Huvitav ja hirmutav oli lugeda, et ka juustele - pikendustele, parukatele, on samasugune must turg ning on lausa vargaid, kes käivad ja naistel patse peast röövivad. Kui karm elu ei kohuta, siis soovitan lugeda!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND