LIV ehk kaks teismelist plaanivad enesetappu

01:08

Jasmine Warga "My Heart and Other Black Holes" jäi mulle silma raamatukogu uute raamatute riiulil. Pealkiri tõmbas tähelepanu ja lisaks mäletasin, et keegi mu goodreadsi jälgmislistis oli seda keskmisest kõrgemalt hinnanud.
Aysel planeerib suitsiidi, kuid kartes, et ei suuda sellega üksi toime tulla, otsib netifoorumist kaaslase. Valituks otsustab eakaaslane naaberlinnast, poiss, kes peidab end kasutajanime FrozenRobot taha. Nad on väga erinevad, kuid mõlemal on põhjus, miks oma elu noorelt lõpetada. Neiu on depressioonis ega suuda taluda tähelepanu, mis talle on osaks saanud peale isa sooritatud kuritegu, ning noormees süüdistab end õe surmas. Kuupäev valitakse välja ning noored hakkavad koos aega viitma, et keegi süngeid plaane aimata ei oskaks.

What people never understand is that depression isn’t about the outside; it’s about the inside. Something inside me is wrong. Sure, there are things in my life that make me feel alone, but nothing makes me feel more isolated and terrified than my own voice in my head.

Mulle meeldisid mõlemad peategelased, kuna läbi nende näidatakse, et depressioon võib tabada igaüht. Aysel on tark, armastab füüsikat, kuid on pisut eraklik pärast isa kuritegu. Seevastu Roman on korvpallistaar, populaarne poiss, kel sõpradest puudust ei tule. Pealtnäha pole neil midagi sarnast, kuid ometi leiavad nad ühise teema - surma. Siiski tuleb mängu ka romantika, mis tundus mulle liiana, nagu ühtki noorteromaani ei saaks ilma selle teemata kirjutada. Depresioonist rääkis ka "Saving Francesca", mida paar kuud tagasi lugesin ning seal tegeleti probleemiga veidi efektiivsemalt.
Raamatust tuli välja ka huvitav küsimus, mille kallal Aysel pideval juurdles. Nimelt, kui energia ei teki ega kao, mis saab meie energiast, kui me sureme? Ma ütleks, et kuigi tüdruk ise pidas seda füüsikaga seotud teemaks, siis pigem on küsimus sügavalt filosoofiline. Füüsika mõttes jääb energia kehale alles, sama moodi nagu elutul raamatul on riiulil seistes energia.

Sel lool on kaks võimalikku lahendust: kurb või õnnelik, aga ma ei ütle, kumb võidab. Sõnum on selge: otsi abi, ära kannata üksi, või kui näed, et keegi on hädas, siis aita! Selliseid raamatuid võiks rohkem olla ning julgen teda soovitada isegi põhikooli kohustusliku kirjanduse nimekirja. Loodame, et ilmub peagi ka mõne kodumaise kirjastuse peagi ilmuvate raamatute listi.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND