DLIII ehk blogida või lugeda?

15:41

Tere, kallis suured ja väikesed blogilugejad!
Kindlasti on tekkinud küsimus, et miks Mariann jälle ei blogi. Vastus on imelihtne, mul on nii-nii palju muud tegemist olnud, et see on täitsa tagaplaanile jäänud. Laupäeva õhtust saati olen kodus tõbine ja täna tekkis äkki idee: BLOGIKS! Kõigest, mis ma toimetanud, jutustan ka ehk kunagi, aga praegu jagan teiega oma lugemiselamusi, mida on päris palju. Kui viimati kirjutasin blogisse 5. oktoober, siis sellest alates olen goodreadsi andmeil lugenud läbi ei rohkem ega vähem kui 26 raamatukest!


Oktoobri alguses läksin täiesti ingliskeelsete raamatute lainele. Loetud said siis:
  • Walter Isaacson "Steve Jobs"
  • Sari Botton "Never Can Say Goodbye"
  • Emmy Laybourne "Monument 14" & "Sky On Fire"
  • Abigail Haas - "Dangerous Girls"
  • Elizabeth Wein "Code Name Verity"
  • Rainbow Romwell "Attachments"
Abigail Haas - "Dangerous Girls"  Kevadvaheajaks sõidab punt ameerika noori Arubale pidutsema. Lusti ja tralli lõpetab aga Elise surm. Tüdruk leitakse oma toast, kus teda on 13 korda pussitatud. Lugu on peamise kahtlusaluse, Elise parima sõbranna Anna silme läbi jutustatud. Ta on võõras riigis lõksus ning peab võitlema õelate ja seosetute süüdistustega.
Wouldn't we all look guilty, if someone searched hard enough?
Üks põnevamaid raamatuid, mis viimasel ajal kätte sattunud, soovitan!

Emmy Laybourne - "Monument 14" räägib järjekordsest maailmalõpust. Algab see ekstreemse ilmaga, kui ühel hommikul tabab linna rahevaling. Sel hetkel on koolide poole teel kaks koolibussi. Nooremat reisijaskonda veab julge naisterahvas, kes bussiga poeaknast sisse põrutab, et lapsi päästa. Gümnasistide sõidukil nii hästi ei lähe, see saab tugevalt kannatada ning süttib supermarketi parklas. Kuus noort õnnestub päästa ja nii leiavadki 14 last end maailmahuku hakul pääsenuna... täielikult varustatud poes. Õpetaja, kes läheb kooli abivägede järgi ei naase ning nad peavad ise hakkama saama. Ilm küll paraneb, kuid selle tagajärjel toimus õnnetus lähistel asuvas biolaboris ning lahti pääses viirus, mis mõjutab kõiki inimesi sõltuvalt nende veregrupist. Ühed hakkavad viirastusi nägema, teised lähevad pööraseks, kolmandad saavad verevillid ning neljandad jäävad impotentseks. Seda kõike muidugi juhul, kui saastunud õhuga kokku puututakse. Katsumusi tuleb supermarketis redutavatele noortele igasuguseid ette.
Teises osas "Sky On Fire" liigutakse juba poest välja, otsima Denveri lennujaama, kus kuuldavasti toimub evakueerimine. Maailmakirjeldus on selles äärmiselt huvitav, näeme kuidas teised inimesed katastroofiga kohanenud on.
Kolmandat osa raamatukogus veel polnud, kunagi saan edasi lugeda.

Elizabeth Wein - "Code Name Verity" on samuti ilukirjanduslik teos, kuid räägib hoopis II maailmasõja ajast ning kahest sõbrannast, üks neist on piloot, teine salakuulaja. Lugu näeme esmalt vangi langenud salakuulaja tunnistuste kaudu, seejärel ka läbi piloodi silmade. See on väga-väga põnev lugemine ja soovitan kõigile! 5/5!

2011

Walter Isaacson



The phenomenal bestseller from the author of the acclaimed biographies of Benjamin Franklin and Albert Einstein.

Based on more than forty interviews with Jobs conducted over two years—as well as interviews with more than 100 family members, friends, adversaries, competitors, and colleagues—Walter Isaacson set down the riveting story of the roller-coaster life and searingly intense personality of a creative entrepreneur whose passion for perfection and ferocious drive revolutionized six industries: personal computers, animated movies, music, phones, tablet computing, and digital publishing. Isaacson’s portrait touched hundreds of thousands of readers.

At a time when America is seeking ways to sustain its innovative edge and when societies around the world are trying to build digital-age economies, Jobs still stands as the ultimate icon of inventiveness and applied imagination. He knew that the best way to create value in the twenty-first century was to connect creativity with technology. He built a company where leaps of the imagination were combined with remarkable feats of engineering.

Although Jobs cooperated with the author, he asked for no control over what was written. He put nothing off-limits. He encouraged the people he knew to speak honestly. He himself spoke candidly about the people he worked with and competed against. His friends, foes, and colleagues offer an unvarnished view of the passions, perfectionism, obsessions, artistry, devilry, and compulsion for control that shaped Jobs’s approach to business, the innovative products that resulted, and his legacy.

5/5

Jobsi raamat sattus mulle kätte Carli kaudu ega muidu vist polekski lugenud. See oli täpselt nii paks, et raamatukogust võttes oleks ma teda mitu korda pikendama pidanud. Öökapiraamatuks oli see teos aga ideaalne, andes paraja portsu uut infot, mille üle enne magamaminekut mõelda. Biograafiana kuulub ta minu jaoks nn raskema kirjanduse alla ehk ma ei suutnud seda järjest neelata, vaid pidin lihtsureliku kombel paari peatüki kaupa lugema. Filmi Steve Jobsist olen ma näinud poole peale, sinna maani, kus ta ülikooli läks. Raamatu alguses ma siis ju teadsin, et nüüd ta alustab Wozniakiga firma, nüüd nad tegutsevad garaažis, nüüd ta kukub ülikoolist välja jne. Kui lugu aga edasi liikus, siis seda rohkem ma üllatusin, kui huvitav isiksus see Jobs ikkagi oli. Tal olid nii kindlad arvamused millestki ja ta ei andnud alla, kui keegi neid muuta püüdis. Just sellepärast Apple arvutid lõpuks läbi lõidki. 
Mõned peatükid olid huvitavamad ja läksid kiiremini, teised aga venisid ja venisid. Eriti huvitas mind näiteks iPodi sünnilugu ning kuidas iPodi reklaamide abil ka arvutite müük kasvas. Puhas geniaalsus!
Ma ei loe tihti elulugusid, aga see oli tõesti inspireeriv... ja pagana paks. Jobs oli mõnes mõttes paras tõbras, aga see tasus tal ära.



2014

Sari Botton

From the editor of the celebrated anthology Goodbye to All That: Writers on Loving and Leaving New York, comes a new collection of original essays on what keeps writers tethered to New York City.

The charming first anthology Goodbye to All That inspired by Joan Didion's classic essay about loving and leaving Manhattan chronicled the difficulties and disappointments inherent in loving New York, while Never Can Say Goodbye is a celebration of the city that never sleeps, in the tradition of E.B. White's classic essay, Here Is New York.

Featuring contributions from such luminaries as Elizabeth Gilbert, Susan Orlean, Nick Flynn, Adelle Waldman, Phillip Lopate, Owen King, Amy Sohn, and many others, this collection of essays is a must-have for every lover of New York, regardless of whether or not you call the Big Apple home.

3/5

Ka selle raamatu sain Carli kaudu. Tegu on lühijuttude, õigemini esseede kogumikuga, mis kõik räägivad New Yorgist kui kodulinnast, mida raske seljataha jätta. Lugusid oli seal palju, kuid mind kõnetasid vaid osad, sest raske on lugeda linnast, mille melu ise vaid filmide/raamatute vahendusel kogenud. Palju toodi välja konkreetseid fakte, kohvikute, baaride nimesid jne. Oli halamist teemal, kuidas linn on kogu aeg muutumas ja kirjanike lemmikkohad sulguvad või kolivad. Palju oli ka positiivsemaid jutukesi. Eriti hästi jäi meelde jutt ühest baarist, kus oli karmikäeline naisest pidaja või humoorikas seik teisest loost, kus iga nurga taga Papaya poed olid. 
Soovitan neile, kes linnaga ise ka seotud on.


2011

Rainbow Romwell

It's 1999 and the internet is still a novelty. At a newspaper office, two colleagues, Beth and Jennifer, e-mail back and forth, discussing their lives in hilarious details, from love troubles to family dramas. And Lincoln, a shy IT guy responsible for monitoring e-mails, spends his hours reading every exchange.

At first their e-mails offer a welcome diversion, but the more he reads, the more he finds himself falling for one of them. By the time Lincoln realises just how head-over-heels he is, it's too late to introduce himself.

After a series of close encounters, Lincoln eventually decides he must follow his heart... and find out if there is such a thing as love before first sight.

2/5

Lincoln on üsna lootusetu kutt, ta on lõpetanud mitu korda ülikooli, aga elab ikka oma ema juures, sest ei oska eluga edasi minna. Nüüd lõpuks on tal töö: nimelt haldab ta kirjastuses vahetatavaid e-maile, saates hoiatusi inimestele, kes töö ajal eravestlusi peavad. Kahe naisterahva vestlus haarab teada aga niivõrd, et hoiatus jääb saatmata ning ühel hetkel avastab mees, et on armunud.

Lugu on omamoodi ainulaadne, aga kahjuks ei läinud mulle peale. Algus oli igav ja lõpp oli liiga läila. Mis mulle meeldis, oli see, kuidas peategelane oma iseloomu kasvatas. 

Jee! Oleme jõudnud mu järgmise raamatukogukäiguni!

Marie Lu "Prodigy" & "Champion" - raamatu "Legend" järg, tegu on düstoopilise Ameerikaga, kus riik on jagunenud kaheks ning sõda käib vabariigi ja kolooniate vahel. Enamik tegevusest toimub vabariigis, kus on väga sõjaväeline kord ning rahvastik on väga kihistunud vaesteks ja rikasteks. Rikas tüdruk, kes muuseas sõjaväeline imelaps, püüab kinni vaese poisi, kes muuseas tagaaetav nr 1, aga saab ühtäkki aru, et vabariigi korras ikka mingi kala sees ja hakkab ise ka mässuliseks. "Prodigy" põhiteema on patrioodid, kes on organiseeritud vabariigivastane grupp. Tüdruk ja poiss mõistavad, et patrioodid pole ka tegelikut head ja asuvad hoopis vabariigi uue juhi poolele. Kolmandas osas "Champion" selgub, et poiss on tegelikult surmavalt haige. Sarja viimases osas näeme ka veidi maailma, mis on väljaspool Ameerikat. Antarktika on näiteks suur sõjaline võim, samuti Aafrika.

Huntley Fitzpatrick "My Life Next Door" - Mulle tundus väga ameerikalik lugu. Peategelaseks on Sam ehk siis Samantha, tüdruk, kel kõik olemas: poliitikust rikas ema, perfektse poisiga vanem õde, parim sõbranna, piltilus välimus. Pere elab suures majas ning mõned aastad tagasi on nende naabriteks kolinud 8lapseline perekond, keda kiputakse suuruse tõttu taga rääkima. Kokku naabrid väga puutunud pole, kuid Sam pidevalt jälgib neid, istudes oma akna taga katusel. Ühel õhtul ronib talle aga naabripoiss seltsiks ja nii hakkab armulugu. Algus ongi siuke ninnunännu armumine, kuni Samil tekib tume saladus. Nimelt sõitis tema ema naabrimehele otsa ja põgenes sündmuskohalt. Konflikt lahenes kuidagi liiga ruttu, hindasin raamatut 2/5.

Morgan Matson "Since You've Been Gone" - See raamat mulle millegipärast meeldis, võib-olla sest mul meeldivad igasugused listid. Emily'l on parim sõbranna Sloane, kes suve alguses äkki jäljetult kaob. Kirjakastist leiab tüdruk aga listi, kus 13 tegevust. Ta siis hakab vaikselt otsast pihta, et need tehtud saaksid, leiab sele käigus endale uue sõpruskonna, töö ja poisigi. Lõpuks selgub ka, mis sai Sloanest. Igati positiivne lugu, aga sobib pigem suvelugemiseks.

Gillian Flynn "Sharp Objects" - Kui eelmised lood olid tõesti pigem kergeks suvelugemiseks ideaalsed, siis see raamat on suurepärane süngeks sügisõhtuks. Ühes väikses linnakeses on aasta jooksul kaks 9-10aastast plikatirtsu kaduma läinud. Chicago suuruselt neljas ajaleht saadab oma reporteri kohale, kuna tahab oma lugejaskonda suurendada. Lisaks on reporteri kodu seal, kus ta on üsna traumeeriva lapsepõlve veetnud. Kahe tüdrukukese surmi uurides liiguvad ta mõtted tahes-tahtmata ka oma noorusaegade juurde. Paras müsteerium ja thriller. Lõpplahendus on küll täiesti välja mõeldav, aga mitte motiiv, vähemalt mind viimane küll jahmatas. Oh õudust, Berenike! Peategelane oli väga huvitav karakter, aga ma ootasin kuidagi veel süngemaid lapsepõlvesaladusi, seetõttu veidi pettusin. See võttis ka hinde alla, kuidas 30aastane 13aastastega pidutses. Misasja. 

Colleen Hoover "Hopeless" - Taas kord üks süngemat sorti lugu, kuigi esmapilgul nii ei tundugi. Teose keskmes on Sky, kes on kogu elu olnud koduõppel, elades koos kasuemaga, kes ei usalda elektroonikaseadmeid. Viimaseks kooliaastaks läheb tüdruk siiski oma parima sõbranna ning ühtlasi naabri mõjutusel kooli. Tema kohta on liikvle vastikud kuulujutud ning esmalt näib, et ta ei sõbrune kellegagi, kuni kohtub poes poissi nimega Holder. Kutt on Skyst kahtlaselt huvitunud ning nende tutvuse arenemisel hakkavad mõlema mineviku kohta tulema välja šokeerivad tõsiasjad.
Colleen Hoover "Losing Hope" - Täpselt sama lugu, kui Hopeless, aga Holderi silme läbi.

Sarah Ockler "Twenty Boy Summer" - See ei meeldinud mulle, ei tea, miks üldse võtsin. Ühel tšikil oli naabripoisiga väike romanss, aga nad kumbki ei maininud seda poisi õele. Poiss sai surma ja tšikk ikka mures, et kuidas ta õele öelda.

Siobhan Vivian "The List" - Ühes koolis on selline komme, et sügise lõpu poole, enne suurt pidu, ilmub kooli seinale list, kus iga klassi ilusaim ja koledaim tüdruk välja toodud. Lugu jälgib igat ühte neist, kokku siis kaheksat inimest ning kuidas selline asi neid mõjutab. Idee oli täitsa vahva, aga tegelasi keda jälgida oli veidi liiga palju. Mõnest oleks tahtnud rohkem teada, teisest vähem. Lõpp jäi ka poolikuks.

Jenny Han "To All the Boys I've Loved Before" - Jälle üks naabripoisiga lugu. Siin teoses oli suur roll armastuskirjadel. Lara Jean kirjutab ühe igale poisile, keda on armastanud, mis siis et suhet pole tal neist ühegagi olnud. Kirjad seisavad tal välja saatmata kastis, aga sellise asjaga on ju ikka oht, et keegi saadab need sinu eest välja. Järsku peabki Lara Jean hakkama aru andma poistele, tegelikult toob see talle lõpuks ikka rohkem kasu kui kahju.

Sarah Dessen "Just Listen" - Uhh, see kaanepilt on jube, lugu oli aga ilus. Muusikat ma kuulan, aga melomaaniks mind pidada ei saa. Üks tegelastest, Owen oli aga ekstreemne melomaan, kuulas kõike alates šamaaniüminast kuni tehnoni. Peategelaseks oli hoopis sünge saladusega modell Annabel, jälle üks tüdruk, kel näiliselt kõik olemas. Seda lugu on raske paeluvana lahti seletada, aga mulle jäi küll hinge sõnum, et alati on mõistlik rääkida, mitte enda teada hoida, sest inimesed saavad aidata.

Maggie Stiefvater "The Scorpio Races" - Jõudsin tagasi fantaasiaraamatute lainele. Siin on loo aluseks kasutatud müüti vesihobudest. Oktoobris-novembris ronivad nad merest maismaale, olles samaaegselt nii paeluvad kui pelutavad. Nad on kiiremad ja tugevamad kui ükski muu ratsu, kuid samas ka ohtlikud, toitudes vaid lihast. Neid on raske taltsutada, tundub, et nad kuulavad vaid merd. Tundub juba huvitav raamat?
Väljamõeldud Thisby saarel peetakse iga aasta novembris vesihobudele võistlusi, kus on alati palju hukkunuid, aga veel rohkem pealtvaatajaid. Suursündmust sõidetakse vaatama maismaalt, Ameerikast, igalt poolt. Neli korda on võitjaks tulnud punane vesihobu Corr ratsanikuga Sean Kendrick. Ta on osalemas ka sel korral. Üllatuslikult on end kirja pannud ka Puck Connolly, esimene tüdruk võistlusel. Tal ei ole aimugi, mida võistlused endast kujutavad.


Kus on sinu lemmik raamatukogu?

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND