DXX

01:19

ehk raamatuvõlg


("The Book Thief")
2005

Markus Zusak

1939. aasta Natsi-Saksamaa. Riik hoiab hinge kinni. Surmal pole veel kunagi nii palju tegemist olnud.

Liesel Meminger, üheksa-aastane tüdruk, asub elama kasupere juurde Müncheni lähistel. Tema vanemad on saadetud koonduslaagrisse. See on lugu Lieselist ja elanikest tema tänavas ja tüdruku kõige suuremast varandusest – tema raamatutest. Esimeseks varguseks on “Hauakaevaja käsiraamat”. Tänu akordionistist kasuisale õpib Liesel lugema. Ta jagab oma raamatuid naabritega pommirünnakute ajal ja juudi mehega, kes end tüdruku maja keldris peidab.
See on lugu sõnade võimest inimhinge toita ja päästa. Loo jutustajaks on Surm.

4/5

See raamat on terve igaviku oodanud, et ma teda loeks ning alles nüüd sai see tehtud. Ausalt öeldes kahetsen et siiski varem ei lugenud, sest mulle tundub et ta oleks mulle rohkem meeldinud siis. Lugu oli mõnus ja kaasahaarav aga minu jaoks võttis elamuse ära loo rääkija - surm. Ma saan aru, et tihtipeale autorid üritavad raamatut eriliseks teha uudse stiili ja lähenemisega, aga ma ikka see "vanakoolivend", kes tahab lugu, mis algusest lõpuni kirjutatud, ilma surmapoolsete kommentaaride ja tulevikukommentaarideta. Lihtsalt loona oleks ta mul pisarad välja kiskunud, aga selle pendeldava stiiliga mitte. Mulle meeldis Maxi lugu rohkem kui Lieseli oma. Ja raamatu lõpp üllatas mind meeldivalt, sest arvasin et see kurb osa ongi kõik, aga eksisin.




2013

Rick Yancey

After the 1st wave, only darkness remains. After the 2nd, only the lucky escape. And after the 3rd, only the unlucky survive. After the 4th wave, only one rule applies: trust no one.
Now, it’s the dawn of the 5th wave, and on a lonely stretch of highway, Cassie runs from Them. The beings who only look human, who roam the countryside killing anyone they see. Who have scattered Earth’s last survivors. To stay alone is to stay alive, Cassie believes, until she meets Evan Walker.
Beguiling and mysterious, Evan Walker may be Cassie’s only hope for rescuing her brother—or even saving herself. But Cassie must choose: between trust and despair, between defiance and surrender, between life and death. To give up or to get up.

3/5

Esimene raamat siia väljakutsesse, mis ma inglise keeles lugesin. Ma tahtsin niiiiii väga, et see raamat mulle meeldiks. Esiteks, kuna ma ostsin ta ja nõme ju kulutada raamatule, mis sulle ei meeldi. Teiseks, kuna Chloe hakkab ju Cassie't mängima. Mis mind häiris, seda ma ei oskagi välja tuua, aga lugemine ei tahtnud kuidagi sujuda. Võib-olla lugesin ma jaanuaris-veebruaris oma tuhina maha ja seetõttu ei saanud vedama, igatahes üldse ei tekkinud sellist tunnet, et nüüd loen jutina lõpuni, vaid ikka panin peale mõnda peatükki käest ja siis paar päeva hiljem alles lugesin edasi. Veidi oli venimist, palju ebaloogilisust ja vastamata küsimusi, mis osad järgmises osas lahenduse said ja pildi selgemaks muutsid nii palju, et nüüd kolmandat osa küll ootan.


You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND