CCLXXXIV

19:54

ehk pulgakoogid





Kunagi emadepäevaks tegin, nom.

Retsept on pärit siit: http://koopatibiups.blogspot.com/

1. Küpseta keeks (ilma suurte puuvilja- või šokolaaditükkideta) ja lase sellel täielikult jahtuda. Kõige parem on küpsetada keeks eelmisel õhtul!
2. Pudista keeks suurde kaussi. Keeksipuru peab olema ühtlane. Ära jäta sisse suuri tükke või kõvasid koorikutükikesi!
3. Vahusta toasoe toorjuust mikseriga kreemjaks (soovi korral maitsesta tuhksuhkru ja sidruni- või apelsinikoorega) ja lisa järk-järgult keeksipurule. Lisa toorjuustu nii palju, et koogisegu hakkaks kokku ja oleks piisavalt niiske, et sellest saaks kätevahel pallikesi veeretada. Kui segu on liiga niiske, vajuvad pallid kokku ega hoia oma kuju. Tunnetuse küsimus!
4. Veereta koogisegust kastanimunasuurused pallid. Liiga suured pallid ei püsi pulga otsas, sest on väga rasked. Ära suru koogisegu liiga tihedasti palliks kokku, see võib hiljem põhjustada glasuuri mõranemise! (Oma kogemusest võin öelda, et põhjustab jah.) Pane valmis koogipallid küpsetus-paberiga kaetud alusele.
5. Pane koogipallid koos alusega 15 minutiks sügavkülma (või mõneks tunniks külmkappi). Koogipallid peavad sügavkülmas tahenema, kuid ei tohi läbi külmuda! Tahenenud palle on lihtsam pulga otsa torgata ja need ei kuku pulgalt maha.
6. Sulata glasuuršokolaad ja vala see klaasi. Võib ka kaussi kasutada, aga klaas on kausist kitsam ja kõrgem ja nii saab väiksema koguse glasuuriga hakkama. Glasuuri peab olema nii palju, et terve koogipall saaks korraga kaetud. Mida vedelam glasuur, seda parem on pulgakooke katta. Tavaline sulatatud šokolaad on liiga paks ja ei kata nii ühtlaselt. Kui sellele õli lisada, ei tahene šokolaad nii kõvaks kui vaja. Kõige parem on kasutada spetsiaalselt glasuurimiseks mõeldud šokolaadi!
7. Võta koogipallid sügavkülmast välja. Kui teed korraga palju pulgakooke, tõsta koogipallid sügavkülmast tavalisse külma ja kasuta korraga näiteks kuus palli, muidu muutuvad ülejäänud koogipallid liiga pehmeks ja neid tuleb uuesti jahutada.
8. Kasta 1-1,5 cm pulga otsast sulatatud glasuuri sisse (kui kasutad grilltikku, siis kasta selle nüri ots glasuuri sisse). See on vajalik selleks, et liimida koogipall pulga külge. Torka glasuurine pulk otse koogipalli sisse – umbes poole peale või isegi natuke kaugemale, aga kindlasti mitte läbi koogipalli!
9. Hoia pulgast kinni ja kasta koogipall glasuuri sisse nii, et terve pall saaks ühe korraga kaetud ja glasuur ulatuks natuke ka pulga peale. Ära keeruta palli glasuuris, muidu võib see pulga otsast ära kukkuda! Lihtsalt kasta sisse ja tõsta välja. Lase üleliigsel gasuuril tagasi klaasi tilkuda (vt kuidas Bakerella seda videos teeb).
10. Kaunista pulgakook enne kui glasuur jõuab hanguda! Kohe kui üleliigne glasuur on tagasi klaasi tilkunud, raputa pulgakoogile nonparelle, pähklipuru või kaunista väikeste värvilisite kommidega. Kui glasuur on juba hangunud, saab komme koogile kleepida sulatatud šokolaadiga.
11. Torka valmis pulgakoogid penoplastist aluse sisse, pooleks lõigatud meloni sisse või valmista ette suhkruga täidetud sügavam nõu. 
12. Säilita pulgakooke õhukindlalt – näiteks paki tsellofaanpaberisse. Pulgakoogid säilivad külmkapis kolm kuni neli päeva. 


Me kasutasime kaunstamiseks purustatud klaaskomme ja pähklipuru.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND