CXLVII

23:34

ehk heterochromia iridum



Heterokroomia tähendab põhiliselt värvierinevust, tavaliselt silmaiirises. Esineb ka naha või juuste heterokroomiat. Seda põhjustab melaniinivähesus, mis on kas päritud või tekinud geenide kahjustumisest.
Silmavärv on määratud peamiselt melaniini konsentratsiooni ja jaotuse järgi. Silma heterokroomiat on kahte tüüpi - täielik ja osaline. Täieliku hüpokroomia puhul on silmad täiesti eri värvi. Näiteks üks silm on sinine ja teine pruun. Osaline hüpokroomia võib olla kas sektoriline või keskne. Sektorilise puhul on teist värvi üks osa silmast. Näiteks üks kolmandik sinisest silmast on mitu tooni heledam. Keskse hüpokroomia puhul on iirise sisemine osa teist tooni kui välimine.


Nii, olete mu blogi lugedes targemaks saanud jälle. Ma oma silmadest koguaeg vaimustuses olnud, nüüd siis avastasin internetiavaruses, et sellist tüüpi silmadel on oma nimi ka. Minu silmade heterokroomia seisneb, siis selles, et pupilli ümber on pruun, siis on hele rohekas ring ning välimine osa on sinakashall. Esimene pilt siin postituss on ka minu silmast.
Kui terve maailma mastaabis võtta, siis keskse heterokroomiaga silmad ei ole haruldased. Täielikuga on rohkem kuulda kassidest ja koertest. Ise ühtegi näinud pole. "28 weeks later" filmis oli üks naine, kes heterokroomia tõttu oli tapjaviirusele immuunne. Sektorilisest kuulsin aga tõesti esmakordselt. See on kõige vähem levinud ka.
Kõige ilusamateks loetakse sarapuu-värvi silmi. Hazel. Need on haruldased ning ka põhjustatud heterokroomiast.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND