X

16:48

ehk raamatufriik

Hallooo, plzplzplz save me!! Kodus on IIGAV, hallo mul nii igav, ma tgin nagu kodused ülesanded enamvähem ära, ISE. :S :S :S Soovitage mingit head raamatut vm..

"Hukkunud alpinisti hotell"
A. Strugatski & B. Strugatski
11.09-12.09.2010
141 lk
7/10

Politseiinspektor Peter Glebsky sõidab puhkuseks mägedesse suusatama. Tema puhkekohaks jääb hotell nimega "Hukkunud alpinisti". See on väga hubane ja mõnus koht. Hotelliperemees jutustab kõigile lähedal mägedes tõesti surmasaanud ronijast, ühest hotellitoast on tehtud "temale" muuseum. Kõik külastajad lähevad mänguga kaasa, korraldades väikseid trikke, mis jätab mulje nagu viibiks hotellis tõesti kadunukese hing. Asjalood lähevad veidi segasemaks kui üks külastaja leitakse oma toa põrandalt sirakil, pea kaela otsas tagurpidi väänatud. Kusjuures uks on seestpoolt lukus, aken on küll lahti aga aknlaual ega maapinnal pole lumes jälgi. Veider on veel ka see, et üks teine külastaja kaob katuselt jäljetult ning mitu tundi hiljem leitakse muuseumitoast laua alla kinni köidetuna. Varsti pärast seda toimub oru sissepääsu juures lumelaviin sulgedes sissepääsu päevadeks. Hotelli ilmub ühe käega Luarvik L. Luarvik, kes on jäänud lumelaviini alla ja ajab täiesti seosetut juttu. Tema ainukeseks sooviks on näha mõrvatut külastajat, kellelt tal on tarvis saada üht kindlat kohvrit, milles on üks veider aparaat ja mis muideks moodustas mõrvatu ainsa pagasi. Viimaks selgub et osad hotelli külalistest pole üldsegi pärit planeedilt maa ja et neid on ähvardamas gängsterid..

"Trifiidide päev"
John Wyndham
22.08-26.08-2010?
222 lk
10/10

Antiutoopia. Kusagilt siberist levivad üle maailma laiali uut liiki taimed - trifiidid. Nad suudavad iseseisvalt ringi liikuda, aju kui sellist neil aga pole, eriliseks teeb neid veel mürgiastel, millega nad hämmastavalt täpselt sihivad inimese katmata ihu, peamiselt näopiirkonda ning imelikud jätked millega nad klõbistavad. Trifiididest tehakse kasvatusi, sest astla mahalõikamisel on nad ohutud ning neist on võimalik toota aineid millest saab suurt tulu. Astel kasvab küll ajapikku tagasi aga üldjoontes ohtu ei nähta.
Raamat algab haiglapalatis. Peategelane Bill Masen on saanud trifiidilt nõelata, aga ta on lapsepõlves saavutanud mõningase immuunsuse ja on elus, arstid on parajasti tema silmanägemist parandamas, sest ta sai trifiidi mürgiga silma. Eelmisel õhtul oli taevas olnud roheline komeetide sadu ning Bill on tige et sidemete tõttu ta seda ise vaadata ei saanud.
Hommikul on haiglas kahtlaselt vaikne, kellakutsungi peale ei ilmu ühtegi õde ega arsti. Bill muutub rahutuks ja kobab tee koridori, ta kuuleb võikaid karjeid ja poeb tagasi oma palatisse peitu.
Hiljem eemaldab ta sidemed oma silmadelt ja talle saab teatavaks kohutav tõsiasi, enamus inimesi on pimedaks jäänud, väljas on kohutav anarhia. Kogu senine kord kukub täielikult kokku. Bill leiab varsti ka ühe teise nägija - Josella. Veidi aega üritavad nad kahekesi hakkama saada ning siis annavad ka teised nägijad endast märku. Bill ja Joselle jäävad nägijate tugipunkti, aga üks kaval mees mõtleb välja plaani kuidas aidata ka osadel pimedatel ellu jääda. Tal õnnestub peakorterit rünnata ning osad nägijad sealhulgas ka Billi ja Josella kinni võtta. Ta jagab igale nägijale umbes 20 liikmelise pimedate gruppi, keda nood toita peavad. Linnas puhkeb aga katk ning nõrgemad pimedad surevad.
Bill asub Josellat otsima. Ta suundub katkuohtlikust Londonist välja maale. Möödub mitu aastat, linnad, teed kõik on metsistunud, varemetes. Lõpuks leiab ta naise üles, selle aja peale on tekkinud uus oht - trifiidid, kes maal salkadena ringi hulguvad. Need elukad toituvad inimeste laipadest..

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND