XL ehk kuidas päästa paranoiline maailm

21:41


Aitäh, Rahva Raamat, raamatu eest!

Sylvain Neuvel "Kõigest inimesed" on kolmas osa Themise failide triloogias (Esimene - "Magavad hiiglased", teine - "Ärkavad jumalad"). Arvasin, et see on üks neist sarjadest, mis jäävadki eesti keeles poolikuks, aga võta näpust. Ma ei ole ammu ühegi raamat ilmumise pärast nii palju rõõmustanud.

Kõik algas sellega, kui Rose Franklin lapsena maa seest hiigelkäe leidis ning oma elu selle uurimisele pühendas. Üheksa aastat pärast seda, kui naine pani kokku roboti, kes ristiti Themiseks, ilmus Maale veel trobikond roboteid. Sellest on veel üheksa aastat möödunud. Eelmised kokkupuuted hiigelrobotitega raputasid maailma ja miski pole enam sama. Planeedil valitseb paranoia ja kõik riigid on pannud püsti vangilaagrid inimestele, kelle ainus süü on see, et nad on erinevad. Nüüd on Themis tagasi ja koos temaga ka Rose. Enne kui naine saab välja mõelda, kuidas olukorda parandada, peab ta aru andma, kus nad kõik need aastad viibisid.

Kogu triloogia oli täpselt mulle meeltmööda. Tsiteerides iseennast: "Mind ei paelu tulnukad ega poliitika ja lugema ei kutsu ka ametlikest dokumentidest koosnev raamat, aga ometi on Neuvel just neist komponentidest sellise kompoti kokku kirjutanud, et ahmin õhku ja ihkan veel." Mulle meeldis idee, mulle meeldis teostus. Nautisin nii mõtteainet, huvitavat formaati, teaduslikke seletusi kui ka meeldejäävaid tegelasi. Esimesed kaks osa lõid pahviks ja kolmas tõmbas suurepäraselt otsad kokku. Suuri müsteeriume, mida lahendada, enam polnud, kõik pakilised küsimused said eelmise raamatuga vastatud. Samas niivõrd põnev oli ikka, et lugesin teose ühe päevaga läbi. Ma lihtsalt pidin teada saama, millega kõik lõpeb.

Olin valmis igasugusteks üllatusteks, aga mitte selleks, et raamat saab alguse Eestist (!) Vaimustus küll rauges, kui selgus, et võim on vabatahtlikult loovutatud Venemaale ja just sinna liigub tegevus. Huvitav oli see, kuidas venelasi kujutati leebemana kui ameeriklasi. Meie idanaabrite peened ülekuulamismeetodid jäävad kuhugi tagaruumidesse ja nendega ükski tegelane kokku ei puutu, samas kui ameeriklaste käes olev isik saab korduvalt peksa. Rohkem suuri ootamatusi ette ei tulnud. Lõpplahenduse aimasin üsna varakult ära, kuna ainuke teine loogiline variant oleks olnud totaalne tuumasõda ja mulle tundus, et kirjanik ei kaldu selle poole.

"Kõigest inimesed" hüppab eri aegade vahel. Põnevuse tõstmiseks ei saagi kohe teada, mis toimus 9 aasta jooksul, kui Themis kadunud oli. Segamini on failid ülekuulamistest, mis toimuvad pärast roboti naasmist, ning hetked tulnukate juures. Mured on neil seal samasugused nagu meilgi siin - rassisim, korruptsioon, usuküsimused. Võiks arvata, et uue planeedi jagu võimalusi tähendab veelgi rohkem tegevust, aga "Kõigest inimesed" on hoopis sündmusvaesem ja mõtlikum. Eriti meeldis mulle Vincenti vestlus ühe venelasega kodumaa armastuse teemadel.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND