XXVIII ehk kuidas beebi kanuuga Oxfordist Londonisse toimetada

14:54

Kas Te mäletate veel Philip Pullmani romaani "Kuldne kompass", kus seiklesid vahva plikatirts Lyra ja tema daemon Pantalaimon? Mulle meeldisid nii see raamat kui ka tema järjed väga. Alles hiljuti sain viimaks raamatuvahetus.ee kaudu triloogia kokku. Eelmisel aastal sai Philip Pullman valmis uue raamatu, mis tema loodud maailma rikastab. "Põrmu raamat. Esimene osa. La Belle Sauvage" on triloogiale täiendus, kus Lyra on alles tilluke tita.


Inglismaa. Oxfordi lähedal asub Thamesi ühel kaldal Forelli kõrts ning teisel Godstow' abiklooster. Kõrtsipidajatel on terane poeg Malcolm Polstead, kes meelsasti sõidab oma La Belle Sauvage nimelise kanuuga. Vanematele kundede teenindamisel abiks olles kuuleb poiss tihti huvitavat informatsiooni, mille tallele paneb. Malcolm käib tihti ka kloostris abiks. Teda huvitab iseäranis kloostri kaitse alla antud väike beebi Lyra. Kui poiss kuuleb mustlaselt, et läheneb suur uputus, peab ta oma kohustuseks kõiki hoiatada, kuid enamik peab ta sõnu mikskiks. Malcolmil õnnestub siiski päästa nii väike Lyra kui ka köögiabiline Alice ning tulvavesi viib kanuusse varjunud kolmiku kaasa. Poiss küll teab, kuhu sõuda, kuid mäslevatel vetel on hoopis teine plaan ning väike veesõiduk hulbib ühest hädaohust teise.

Raamat algab aeglaselt, kuid sellest hoolimata oli lihtne sisse elada. Peategelane Malcolm on niisugune uudishimulik ja meeldiv poiss, kes ise oma igapäeva toimetused huvitavaks muudab. Kontrastina suutsid põrandaalune tegevus ja salaorganisatsioonid minus esialgu segadust tekitada: kes ja kus ja misjaoks. Kui tulvavesi pärale jõudis, läks sündmustik järsku nii põnevaks, et teost oli raske käest panna. Uputus ning kõik sellele järgnev pakkusid elamusi, sest taoline tegevuspaik oli uudne. Üleujutatud maailm on põnev paik. Seetõttu pakub mulle väga huvi ka Atlantis. Muide, selleteemaline Disney multifilm oli kunagi üks mu suuri lemmikuid.

Kui tuntud maailm on muutunud, siis pole ka ime, et raamatu teise poolde oli kuhjatud hunnik seiklusi. Mõned seigad panid mind imestama, näiteks, kui mängleva kergusega Malcolm Lyra kloostrist ära pätsas. Lisaks tekkis mul mitmeid küsimusi: Mis juhtus härra Taphouse'ga? Kuidas Bonneville neil sabas sai püsida ja enne neid mauseoleumisaarele jõuda, kui tal puudus paat? Kes olid need kaubikuga mehed, kes Hannah'i maja ees käisid?

"La Belle Sauvage" tekitas soovi uuesti algne triloogia "Tema tumedad ained" üle lugeda. Sellest on kaua aega möödas, kui viimati Lyra seltsis aega veetsin ning mitme koha peal tekkis õrn aimdus, et olen sellest või tollest seigast nagu kuulnud. Kui esimest raamatut veel mäletan, siis teises kahes osas juhtunut suudan meenutada õige ähmaselt. Õnneks on mul kõik raamatud ilusti riiulil ootamas, millal taas nad kätte võtan. Praegu peavad nad aga kannatlikult veel ootama, sest enne on vähemalt kümmekond uut raamatut kavas.

Philip Pullman on inglise (laste)kirjanik. Lapsena reisis ta isa töö tõttu palju ning on õppinud nii Zimbabwes kui ka Austraalias. Mees pidas 15 aastat õpetajaametit ning jõudis kirjutada mitu lasteraamatut, enne kui viiekümnendates aastates eduka triloogiaga kuulsaks sai. Pullman lubas uut raamatut kirjutades, et ei lõika enne juukseid, kui romaan on valmis ning nimetab seda lubadust üheks rumalaimaks asjaks, mida ta on teinud. Uus triloogia sündis, sest mees tundis, et tal on veel lugusid rääkida. Autori sõnul on uue triloogia fookuseks kujutlusvõime olulisus, kuid ta rõhutab, et raamatu mõte ei ole kunagi vaid selles, mida kirjanik mõtleb. Raamatu mõte tuleb välja alles siis, kui see kohtab lugejat. Esimeses osas figureeriva üleujutuse inspiratsiooniks on 1956. aasta Murray jõe üleujutus Lõuna-Austraalias, kui vee alla jäid mitmed linnad. (allikas 12)

"La Belle Sauvage" räägib loo hakkajast poisist, kellel on kanuu, ja beebitüdrukust, keda ootab suur saatus. Raamat oli meeldiv üllatus, sest ma ei oodanud Pullmani varasemale triloogiale täiendust. Oli igati tore külastada tuttavat maailma ning kadestada inimesi, keda on õnnistatud daemonitega. Minu arvates sobib romaan lugeda ka neile, kes triloogiaga nii tuttavad ei ole, sest ma ei mäletanud isegi sellest suurt midagi peale võtmefiguuride. Soovitan!

Aitäh, Pegasus, raamatu eest!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND