XII ehk liiderdajad ja altkäemaksuvõtjad

17:30

Raamatust "Kuldlootos ehk Seiklusrikas lugu Hsi Menist ja tema kuuest naisest" kuulsin esmakordselt Facebookis lugemise väljakutse grupis, kui mitmed seda eelmisel aastal erootilise romaani teema alla lugesid. Nägin seda juhuslikult sõbranna riiulis ja tekkis soov see ka ise läbi lugeda. Tegu on hiina klassikaga, mis on pärit 17. sajandist ning selle autor Naerja Lanlingist on pseudonüümi taha peituv autor, kelle tegelikku isikut pole suudetud sajaprotsendiliselt tõestada. Väljakutse teema: 5. Raamat, mille lugemissoovituse oled sa saanud Lugemise väljakutse grupist.


12. sajand, Sungi dünastia, Schantung, Tung ping fu prefektuur. Hsi Menil on rikas majapidamine ja palju naisi. Talle ei piisa kolmest abikaasast ja nii ta võtab neljanda, viienda ja ka kuuenda. Ka neist ei ole küllalt ja mees hullab vahelduseks nii teenijate, lõbutüdrukute kui ka teiste meeste naistega. Tema viies naine Kuldlootos on eriti salkaval. Viletsusest pääsemiseks laseb ta Hsi Menil end võrgutada ning mõrvab siis oma vaese pasteedimüüjast abikaasa, et rikkam mees teda kosida saaks. Ka edaspidi üritab naine Hsi Meni enda soovide järgi käituma panna, kuid mees on nagu tuulelipp ning laseb end tihti ka teistel ära rääkida.

Õis mõtleb, kui ojasse kukub,

las kannab mind vool - on tore see.
Kuid oja see ainult tukub
ja seda rõõmu talle ei tee.

"Kuldlootos" on üks omapärasemaid raamatuid, mida ma lugenud olen. Võib lausa öelda, et sain kultuurišoki. XII sajandi hiina kultuur erineb tänasest maailmast väga. Eriti hämmastas mind, kui äraostetavad olid kõik kõrgemad ametnikud. Raamatus kirjeldatud tegelased on samuti ebatavalised. Mäletan, kui kunagi kirjutasin kirjanduse kontrolltöös ühe tegelase iseloomujooneks liiderlik ning kui piinlik oli, kui õpetaja hiljem klassi ees selle sõna tähendust seletas. Hsi Meni kohta võib aga südamerahuga liiderlik öelda ja mul ei tule ühtki teist kandidaati ka pähe, kellele see iseloomustus paremini klapiks. Lisaks liiderlikkusele oli mees veel ka selgrootu ning varmas altkäemaksu võtma ja andma, ühesõnaga üpriski ebameeldiv tüüp. Tema halvast iseloomust oli tegelikult lõbus lugeda, kuidas ta aina uusi naisi leidis, keda meelitada. Üks tegelanegi ütleb Hsi Meni kohta, et too on nii nõme, et ei suuda köögi- ja teraviljal vahet teha. Samas oli raamatus tegelasi, kelle käitumine mulle isegi veel rohkem vastukarva käis. Eriti hull oli Kuldlootos.

Lugupeetud lugeja, leskedele on olemas kolme liiki itke: nutmine ja selle juures karjumine, see tähendab halisemine, nutmine ilma karjumiseta, see on märg kurtmine, ja viimaks säärane, kus ei valata pisaraid ega paisata õhku karjeid, see on kuiv kurtmine.

Mainisin juba, et tegu on erootilise romaaniga. Erootilisi stseene on seega uhkesti. Saab lugeda Hsi Meni lustimisest kõigi tema erinevate naistega - nii abikaasade kui ka armukestega. Neid oli nii palju ja nimed olid sedavõrd sarnased, et kaotasin vahepeal järje, kelle mees parajasti vallutanud on. Igatahes, toimub agar purpurflöödi puhumine ja lillevarre peenrasse istutamine ning muud sellised toredad läbi lillede kirjutatud tegevused. Raamatus on ka päris palju värsse, mis teksti toetavad.

Pehme, kui tihke! - lootosõienupp on tema lõhnav suu.
Nii siidine, nii nõtke! - ei kiidusõnu leia suu.
Ja õndsalikus tujus end ta avab naeratades ruttu.
Kui kurvana, end pressind vastu reit, jääb kohe tuttu.
Kus mujal tema kodu on kui püksikus nii laias?
Ja hõre rohust ring on seal veel ümber tema koduaia.
Kui kohtab teda ihar, julge noormees, kes pakkuda võib mõnu,
siis ootab tema rahulikult lahingut, ent ta ei oota sõnu.

Raamatu eessõnas on kirja pandud põnev legend raamatu sündimise kohta. Autoriks peetakse luuletajat Wang Schi Tschong ning romaan on tema kättemaks isa hukkamise eest. Kirjanikult küsiti kord, mis teose kallal ta töötab ning ta pilk langes sel hetkel kuldsele vaasile, kus olid ploomiõitega oksad. Ta vastas "Kin Ping Meh, mis tõlkes tähendab ploomiõied kuldses vaasis". Peategelasena kujutas Wang oma suguvõsa vaenlast Yen Schi Fani, kes oli tuntud bordellikülastaja. Legendi teine pool väidab, et sellega kättemaks ei piirdunud, vaid Wang suutis vaenlase mürgitatud käsikirja abil ka tappa.

"Kuldlootos" on iseäralik erootiline romaan. Kuna ma polenud varem midagi sarnast lugenud, siis oli algus huvitav ning ülepaisutatult liiderlikud tegelased ajasid muigama. Lõpuks väsitas kogu see armumäng, valskus ja vassimine ära. Soovitan lugeda, kui tahta veidi teistsugust lugemiselamust!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND