LXXXIII ehk kuidas maalist sai romaan

19:47

21. Kunstiraamat või kunstniku elulugu, või mõni muu raamat, mis on kunstiga (kujutav kunst)  tihedalt seotud. Mulle jäi silma romaan "Tütarlaps pärlkõrvarõngaga" ameerika-inglise kirjanikult Tracy Chevalier. Huvi püüdis see, et raamat on indspireeritud puhtalt ühest maalist. See on põnev, kuidas üks kunstiteos teise sünnitab. Maalist saab romaan, romaanist omakorda film.


1664, Delft, Holland. Johannes Vermeer on tuntud kunstnik. Vermeeridel on vaja uut teenijat, kedagi, kes suudaks puhastada kunstniku tööruume, ilma et seal asjad oma kohtadelt nihkuks. Nad võtavad tööle Grieti, kelle isa kaotas õnnetuses nägemise ning perel on hädasti raha vaja. Vermeeride maja on üsna kaootiline, neil on palju lapsi, kuid Griet suudab kohaneda. Ta imetleb oma isandat ning ka mees on teenijaga rahul, andes neiule abikaasa teadmata lisaülesandeid. Näiteks segab tüdruk talle värve kokku. Kõik päädib sellega, et mees maalib Grietist maali, tütarlapse pärlkõrvarõngaga. 

Romaan oli meeldis mulle, sest ma ei olnud varem lugenud 17. sajandi Hollandist. Vermeeri nimi oli küll varem tuttav, kuid täpsemalt ma temast  ega ta perekonnast midagi ei teadnud. Kõige köitvam osa raamatust oli just maalimisprotsessiga seotud, nagu värvide valmistamine. Veel pakkus mulle huvi, et Vermeer maalis vaid paar teost aastas, mistõttu pere rahaseis ei olnud just parim. Ma ei olnud varem teadlik ka sellest, et enamik mehe maale on maalitud ühest toast. 

"Tütarlaps pärlkõrvarõngaga" järgib väga lihtsat ja etteaimatavat lugu, kus ühest tüdrukust saab  Vermeeride teenija, kuni hetkeni mil peremees teda maalib. Haripunktile järgneb kiire lõpp, mis mule täitsa istus. Mulle ei meeldinud Vermeeride suhtumine Grieti. Ei peremehe salatsemine ega perenaise külmus ja kõrkus. Palju meeldivam tegelane oli lihuniku poeg.

Tracy Chevalier on ameerika-inglise kirjanik, sündinud Ameerikas, hiljem kolis Inglismaale. Ta on kirjutanud 9 romaani, millest tuntuim ongi teine ehk "Tütarlaps pärlkõrvarõngaga". Raamatust on 2003. aastal tehtud ka film. Naise inspiratsiooniks oli poster kuulsast maalist, mille ta 19-aastasena ostis. Teda hakkas huvitama lugu tüdruku näoilme taga. Lugu ise on puhtalt fiktiivne. Keegi ei tea, kes Vermeeri modellideks tegelikult olid. Autori eeltööks oli antud perioodi ajaloo ja Vermeeri maalidega tutvumine. Lisaks veetis ta aega Delftis.

Minu jaoks oli raamatu suurim võlu see, et aluseks oli võetud maal ning selle ümber oli ehitatud lugu. "Tütarlaps pärlkõrvarõngaga" andis aimu 17. sajandi Delftist ning tuntud kunstniku Vermeeri elust. Soovitan kergemate ajalooliste romaanide nautijatele!

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND