LXVII ehk Poldarki saaga jätk

11:56

Winston Grahami romaan "Demelza" on suurepärane järg sarja avateosele "Ross Poldark", mida lugesin suve alguses. Õnneks ilmus teine osa kiirelt ning nüüd on seegi loetud.

Köögitüdruk Demelzast sai Rossi naine, nagu võiski arvata, ning peagi on nende perre oodata lisa. Naisele ei anna rahu Verity kurb saatus ning ta üritab salaja sõbrannale õnne tuua. Heade kavatsustega tegutseb ta oma mehe selja taga, kuid lõpuks tuleb ikka kõik välja. Samal ajal langevad vase hinnad aina, paljud kaevandused suletakse ning muidugi kannatab ka Rossi uus kaevandus. Oma huvide kaitseks luuakse ühine vasesulatuskompanii, mis mõneks ajaks vase hindu tõstab, kuid plaani läbi kukkudes ähvardaks kõiki osalisi täielik pankrott. Salaküttimise eest vangi mõistetud Jim on peagi vabanemas, kuid teda tabab uus õnnetus. Külla tulevad rändnäitlejad ning Mark ahvatleb ühe kena näitsiku põgenema ning endaga abielluma. Paraku on kaevuri naise elu hoopis igavam, kui neidis arvas ning nii otsib ta endale uut meelelahutust. Kokkuvõtteks on Rossil palju probleeme, millega tegeleda, kuid oma tolerantse meele ning uuenduslike mõtetega saab ta pea kõigega hakkama. Lisaks on teda toetamas südikas kaasa, kuid ka nende abielus tuleb ette proovile panevaid raskusi.

Ross Poldark on tugev karakter, parajalt jultunud, aga väga pühendunud. Oma ettevõtmisi teeb ta südamega ning ajab alati oma jonni, ei anna alla. Tema tegevus pakub huvi, kuna ta on oma ajastu mõttemaailmast ees. Naisegi võttis ta klasside vahelisi piire eirates. Mulle meeldis lugeda, kuidas Demelza õitsele lõi, kui kõrgseltskond järk-järgult teda omaks hakkas võtma. Meestele meeldis kena piiga eriti, kuid oli ka neid, kes ei lasknud tal oma madalat päritolu unustada. Üks mõnus joon sarja juures on see, et kuigi peategelaseks on ikka Ross, siis toob autor sisse ka mitu paraleelselt teistega toimuvat lugu. Kõige põnevamaks kõrvalliiniks oli siin Marki armulugu, mis kahjuks kurvalt lõppes.
Teine osa oli minu arvates esimesest põnevam, sest tegevust oli nagu rohkem. Loos on võrdselt armastust, kaotusvalu ning raskustega võitlemist. Ajaloolise ilukirjanduse lugejatele soovitan! Järgmist osa veel ilmunud pole, seega nüüd on paras aeg sarja vaadata ning Cornwalli ilu nautida.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND